Общество

ЕК създава група от експерти за борба с фалшивите новини

0

Европейската комисия ще създаде група от експерти, които да предложат начини за борба с фалшивите новини и

дезинформацията, съобщи БТА.

В групата ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации. Групата ще допринесе за изготвянето догодина на европейска стратегия за борба с разпространението на фалшиви новини.

В основата на нейните действия стои защитата на правото на гражданите на качествена информация, коментира еврокомисарят по зифровизацията Мария Габриел. Искам открита и широка дискусия за фалшивите новини, за да вземем мерки във връзка с това явление и да преодолеем предизвикателствата, които стоят пред нас, добавя тя.

Гражданите, социалните медии, медиите и изследователите са поканени да споделят мненията си до средата на февруари догодина. 

ЕК иска да установи как гражданите и заинтересованите страни възприемат фалшивите новини, по какъв начин откриват онлайн дезинформацията и до каква степен се доверяват на различните медии. 

Комисията уточнява, че консултацията засяга фалшивите новини и онлайн дезинформацията, при които съдържанието не е незаконно и затова не е обхванато от съществуващото законодателство на национално и европейско равнище. ЕК приканва специалистите да кандидатстват за участие в експертната група. Тази група ще изготви препоръки към ЕК и се очаква да включва по няколко представители от всяка област на експертни познания. Крайният срок за представяне на кандидатури е средата на декември. Очаква се експертната група да започне работа през януари догодина, като е предвидено нейната дейност да продължи няколко месеца.

Разпространението на новини, които умишлено подвеждат читателите, се превръща във все по-голям проблем за европейските демокрации, като засяга начина, по който хората възприемат действителността, отчита комисията. Резултати от проучване Евробарометър миналата година показаха, че европейските граждани са обезпокоени за независимостта на медиите и нямат голямо доверие в тях.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега