Общество

ЕК прие нова стратегия за Западните Балкани

0

Европейската комисия (ЕК) прие стратегия за развитието на Западните Балкани, която включва 6 основни инициативи, които трябва да подкрепят трансформацията на региона. Документът, озаглавен „Надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС към Западните Балкани” бе приветстван и от българските власти в лицето на президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер инвестирането в стабилността и просперитета на Западните Балкани означава инвестиция в сигурността и бъдещето на Съюза. “Въпреки че няма да има по-нататъшни разширявания в рамките на този мандат, днес Европейската комисия проправя европейския път към Западните Балкани”, коментира Юнкер.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви: „Западните Балкани са част от Европа: споделяме еднаква история, еднаква география, еднакво културно наследство и еднакви възможности предизвикателства, както днес, така и за в бъдеще. Имаме общ интерес да работим повече и в по-тясно сътрудничество, за да гарантираме икономическо и социално развитие и сигурност на хората ни”.

Основни инициативи

Първата инициатива е за укрепване на върховенството на закона. Съществуващите инструменти, като например подробните планове за действие, ще бъдат разширени за всички държави от Западните Балкани. Оценката за въвеждането на реформите ще бъде засилена, включително чрез нови консултативни мисии.

На второ място е инициативата за укрепване на сигурността и правилата за миграция. По тази точка се предвижда засилено сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност, тероризма и в управлението на миграцията. Служители на Европол ще бъдат изпратени в региона, a екипите за съвместно разследване ще продължават да бъдат популяризирани.

Друга от приетите от ЕК инициативи за Западните Балкани е за подобряване на социално-икономическото развитие. Предвижда се разширяване на инвестиционната рамка за региона, значителен тласък в осигуряването на гаранции при частните инвестиции, подкрепа за стартъпите и малките и средни предприятия, както и допълнително облекчаване на търговията.

Четвъртата инициатива е за разширяване на транспортната мрежа и енергийната свързаност. Ще бъде използван по-ефективно Механизмът за свързване на Европа (МСЕ) в страните от Западните Балкани. Енергийният съюз на ЕС трябва да бъде разширен до този регион.

Друга от инициативите е за понижаване на цените на роуминга, за подкрепа спрямо разширяването на мрежата за високоскоростен интернет и за подкрепа по отношение на създаването на електронни правителства, системи за обществени поръчки и т.н. Не на последно място е и инициативата за подкрепа на добросъседските отношения. Това означава насърчаване на международното правосъдие, издирването на изчезнали хора и повишено сътрудничество в областта на образованието, културата, младежта и спорта.

Българска подкрепа

Президентът Румен Радев подкрепя и приветства публикуваната днес Стратегия на Европейската комисия за Западните Балкани като навременен документ, подчертаващ стратегическата цел на ЕС за присъединяване на региона. “Положително следва да се оцени, че Стратегията е ориентирана към практиката и очертава конкретни параметри на засилено сътрудничество със страните от региона. Отчетена е нуждата от изграждане на отношения на добросъседство и валидността на подхода на оценка на страните-членки, в съответствие с индивидуалния им напредък по пътя на реформите”, смята държавният глава.

„С нея (стратегията – бел. ред.) категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета. На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г.  тези, които са готови, може да станат членове на ЕС”, коментира Борисов.

„Министерството на външните работи на Република България приветства Стратегията за Западните Балкани. Редица от нашите идеи намериха място в нея”, написаха от външното ни ведомство. „В документа се признава стратегическото значение на региона за Европа. Именно за това полагахме усилия да върнем региона в дневния ред на ЕС, което се случи за първи път от 15 години насам. След срещата на върха в Солун през 2003 г. сега за първи път през май т.г. България ще събере всички лидери на Европа и региона, за тръгнем по-бързо заедно към общата ни цел”, добавят още от министерството на Екатерина Захариева.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега