Общество

ЕК иска социалните мрежи да показват с предимство сериозните медии

0

Експерти от Европейската комисия препоръчват създаването на кодекс с принципи, който онлайн платформите и социалните мрежи да спазват. Днес Комисията представи експертен доклад, свързан с разпространението на дезинформация в ЕС, предава БТА.

В документа се предлага определението, че дезинформация е „погрешна, неточна или подвеждаща информация, подготвена, представена и разпространявана, за да набави облага или да причини умишлено вреда на обществото”. Отбелязва се, че тези действия са заплаха за демократичния процес и могат да бъдат насочени към ясни цели като здравето, науката, образованието и финансите.

Освен това се препоръчва онлайн платформите и социалните мрежи да съдействат на потребителите да виждат с предимство информацията от сериозни източници.

Отбелязва се, че подобни мерки са особено важни в навечерието на избори. От ноември досега ЕК е получила близо 3000 сигнала за умишлена дезинформация, свързана особено с повлияването на изборния и миграционния процес.

По данни от проучване на „Евробарометър”, 83% от гражданите заявяват, че наблюдават много фалшиви новини и оценяват това като заплаха за демокрацията. Гражданите имат най-голямо доверие като източник на новини в радиостанциите (70%), телевизиите (66%) и вестниците (63%).

Едва 26-27 на сто вярват на новини, прочетени в интернет. От източниците в интернет европейците се доверяват на данни от специализирани сайтове и блогове, на новинарски и обществени агенции (70%).

Economic.bg

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега