Общество

ЕК иска да забрани пластмасовите клечки за уши, прибори и балони

0
Ограничаване на производството и продажбата на пластмасови продукти, както и нови изисквания към производителите. Това са част от мерките, предложени от Европейската комисия, за справяне с постоянно увеличаващите се пластмасови отпадъци в моретата и океаните. Ако бъдат приети, предложенията ще действат на територията на целия Европейски съюз.
 
За различните продукти, които могат да се превърнат в морски отпадък, ще бъдат прилагани различни мерки. Една от тях е на пазарите, където има лесни за намиране и ценово достъпни техни алтернативи, определени пластмасови продукти за еднократна употреба да бъдат спирани от продажба.
 
Сред продуктите, които ЕК иска да премахне от пазара, са пластмасовите клечки за уши, пластмасовите прибори за хранене, дръжките за балони както и самите балони.
 
Спрямо продуктите, които нямат алтернатива, усилията ще са за ограничаване на тяхната употреба в национален мащаб. ЕК предлага и нови изисквания за дизайна и етикетирането на продуктите, както и производителите да имат задължения за почистване и управление на отпадъците.
 
Ще бъдат засегнати пластмасовите кутии за храна, бутилките, фасовете , найлоновите торбички и опаковки, салфетките и мокрите кърпички.
Според ЕК опасните за околната среда пластмасови отпадъци в моретата и океаните нарастват все повече. Замърсяването идва основно от 10 най-често срещани в Европа пластмасови продукта за еднократна употреба, както и от изгубени или изоставени риболовни пособия. Всички те съставляват 70% от всички морски отпадъци.
„Комисията обеща да действа със замах по големите проблеми и да остави подробностите на страните членки. Пластмасовите отпадъци безспорно са голям проблем и европейците трябва да действат заедно, за да се справят с него, защото пластмасовите отпадъци се оказват във въздуха, почвата, океаните и храната ни. Днешните предложения ще намалят употребата на пластмаса по рафтовете на супермаркетите чрез редица мерки. Ще забраним някои от тези продукти и ще ги заменим с по-чисти алтернативи”, каза Франс Тимерманс, първият зам.-председател на ЕК.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега