Общество

Ежегодно се унищожават стотици тонове храна, а хиляди българи гладуват

0

Всяка година 670 хил. тона храна отиват на боклука. В същото време над 1.5 млн. българи живеят в бедност. Количеството изхвърлена храна е достатъчно за прехраната на всички българи, живеещи под прага на бедност за период от година и половина, съобщава Нова телевизия.

През миналата година са изхвърлени 1520 тона месо и месни продукти и 231 тона мляко и млечни продукти, информира Божидара Генова от Столичното предприятие за третиране на отпадъци.  

Далеч по-евтино е тази храна да се изхвърли, вместо да бъде дарена. 20-те процента ДДС, които производителите трябва да платят, дори когато действат благотворително, все още е проблем за много от тях.

Те предпочитат да изчакат храната да се развали. Така, вместо в хладилника на някой нуждаещ се, тя отива на боклука.

По примера на много европейски държави и нашата се опита да сложи край на това като освободи дарителите на храна от ДДС.

Въпреки че промените влязоха в сила от тази година, те са неприложими, твърдят от Българската хранителна банка. „Обаждат се потенциални дарители на храна. В момента, в който ги информираме, че процедурата все още не е ясна и механизмът не е разписан, те се отказват”, свидетелстват от Хранителната банка.

През изминалата година от институцията са спасили 290 тона храна, най-често с изтичащ срок на годност. Събират месни и млечни продукти, плодове и зеленчуци, хляб и др. Храната потегля до 80 населени места, за да достигне до хора, за които често е лукс.

„Министерството на земеделието и храните трябва да определи кои храни могат да бъдат обект на даряване, но за момента няма такъв списък. Министерството на труда и социалната политика трябваше да определи ясни критерии за получаване на храна от нуждаещи се лица. Министерството на финансите трябваше да разпише процедурата как да бъде отчитано подобно дарение”, обясняват от Българската хранителна банка.

„Правим всичко възможно законът в най-скоро време да заработи”, уверяват от министерствата, без да уточняват кога ще се случи това.  

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега