LifeStyle

Ех, Канада!

0

Канада е втората по големина страна в света, с население от над 33 милиона души. Има излаз на три океана – Тихия, Атлантическия и Северния Ледовит. Официалните езици са английски и френски, като първият се говори в по-голямата част от страната.

Канада попада в границите на три климатични зони – умерена, субполярна и полярна. По-голямата част от населението обитава умерената климатична зона, защото тя предлага най-добри условия за живот. В южната част на Канада има четири сезона – пролет, лято, есен и зима, където се намират големите канадски градове: Торонто, Монреал, Ванкувър, Отава, Уинипег, Калгъри, разположени близо до границата със САЩ.

Канада е федерация, съставена от десет провинции и три територии, които са групирани в региони. Страната е сред икономически най-развитите държави в света и сред държавите с едни от най-високите доходи на глава от населението. Често е в топ 10 на най-добрите за живеене и емиграция държави. Според непотвърдена информация 45 хиляди души наброяват българите, живеещи там.

Ето и 10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетите.

1. Пърс Рок, заливът Сейнт Лорънс
Квебек

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеТази скала, намираща се в морето, е един от най-големите естествени арки в света. Грандиозната гледка се намира в залива Сейнт Лорънс, като може да ѝ се насладите на нея от брега или да я обиколите и разгледате с лодка. Пърс Рок е и любим снимачен обект на много фотографи, които идват тук от цял свят.

2. Национален парк Банф
Албърта

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеНационален парк Банф е част от природното богатство на ЮНЕСКО заради невероятните си скални форми, голямото разнообразие от растения и диви животни. Това е и първият национален парк на Канада, разположен сред Скалистите планини на около 130 км от Калгари. Тези уникални природни възвишения се намират в Югозападна Албърта, на границата с Британска Колумбия.

3. Заливът Фънди
Ню Брунсуик

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеЗаливът Фънди е разположен на Атлантическото крайбрежие на Северна Америка, между провинциите Ню Брунсуик и Нова Скотия в Канада. Той е известен със своите крайбрежни скални образувания, екстремни приливни ефекти (вертикални, хоризонтални, прагове и отвори) и устойчиво развитие на крайбрежието. Заливът е важно международно хранилище на мигриращите птици, дом на редки и застрашени китове и един от най-значимите в света региони с растителни и животински вкаменелости.

4. Бафинова земя
Нунавут

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеБафинова земя е канадски арктически остров в територия Нунавут и най-големият канадски остров, и 5-ти в света по големина. Растителността е изключително бедна на видове и е представена главно от тундрови растения, докато в по-южните части могат да се срещне тук-таме храстови видове. За разлика от растителността, животинският свят е особено разнообразен.

5. Национален парк Grasslands

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеНационален парк Grasslands, разположен в южната част на провинция Саскачеван, предлага невероятни гледки и е отлично място, където може да се потопите в романтиката на дивата прерия. Той е един от най-отдалечените и девствени паркове на Канада, където можете да разпънете палатката си сред магични находища от червена глина, високи и тънки скални кули. Ще можете да се насладите и на зашеметяващи залези, къпещи прерията в различни цветове, докато чувате вой на койоти в далечината.

6. Стенли Парк
Ванкувър

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеВече дълги години Ванкувър често се цитира като едно от най-добрите места за живеене – иначе казано, град мечта. Стенли Парк, един от най-големите обществени паркове в Северна Америка, е разположен на полуостров в залива Бурард, а по-малки зелени площи са разпръснати из целия град.

7. Плажът Лестър
Манитоба

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеМанитоба никога не се е нареждала сред най-предпочитаните плажни дестинации в света, а може би трябва. Уинипег е едно от най-големите сладководни езера на планетата (11-тото по големина пресноводно в света), а девствените бели пясъци на плажът Лестър могат да се конкурират дори с Хавай или Карибите.

8. Пещерата в Националния парк на полуо-в Брус
Онтарио

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеМожеше да бъде в Капри или Хърватия, но тази удивителна пещера на бреговата линия е издълбана от вълните на езерото Хюрън в продължение на хилядолетия и се намира под върха на полуостров Брус в южната част на Онтарио.

9. Базиликата „Нотр Дам“
Монреал

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеМонреал е един от най-големите преобладаващо католически градове в Северна Америка. Минавайки през Стария град, не пропускайте неоготическия шедьовър „Нотр Дам“, отличаващ се с грандиозния и пъстър интериор и оцветения в тъмно синьо таван, украсен със златни звезди. Витражите на базиликата пък изобразяват не обичайните библейски сцени, а картини от религиозния живот на града.

10. Остров Торонто
Онтарио

10 от най-красивите места в Канада, които можете да посетитеОстровът е достъпен само с ферибот, на крачка от шумотевицата на центъра на града. Ще можете да се насладите на вълшебно спокойствие, а безкрайните гледки, които се откриват, обградени от града и езерото, създават усещането, че се намирате в света на Оз, но в 21-ви век.

 

източник: 10-те най


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега