Бургас, Общество

Едва 60% от домакинствата в област Бургас имат достъп до Интернет

0

Само 60% от домакинствата в област Бургас използват Интернет в домовете си, при средно 67.3% за страната.

Това показват данните на Националния статистически институт от изследване за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата.

По този показател спрямо предходната година е регистрирано намаление с 0.3 процентни пункта. Област Бургас спада от 13-то на 20-то място по относителен дял на домакинствата с достъп до Интернет.

От лицата на възраст между 16 и 74 години в област Бургас 53.7% използват регулярно Интернет (всеки ден или поне веднъж седмично) през 2017 година. Спрямо 2016 г. е регистриран ръст от 2.8 процентни пункта. По този показател областта се нарежда на 20-то място след област Добрич с 54.5%, и пред област Пазарджик с 53.6%.

Мъжете в областта са по-активни от жените, като 54.5% от тях използват редовно интернет. Активността им е по-ниска от средната за страната с 8.5 процентни пункта, а активността на жените в областта е със 7.9 процентни пункта по-ниска от средната.

При лицата с висше образование 89.4% използват редовно интернет, при лицата със средно образование – 61.8%, а при лицата с основно или по-ниско образование – 21.2%.

Относителният дял на лицата, използващи през последните 12 месеца услугите на електронното правителство, е 14.5% за областта, при 20.7% средно за страната.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега