Бургас, Култура

Една различна изложба, която не е за изпускане

0

Морска гара и пространството около нея вече се превърнаха в любимо място на бургазлии. Когато отивате там на разходка, не пропускайте да разгледате интерактивната изложба “симБиотично”. Тя е инсталирана в самата Морска гара. Думата инсталирана е по-правилна от подредена, защото това е една различна изложба. За създаването й са използвани модерни технологии и на посетителите със сигурност ще им е интересно, например, едновременно да видят кои птици обитават нашия регион и да чуят какви звуци издават.

Изложбата е дело на Българска фондация Биоразнообразие. “симБиотично” показва Атанасовското – приказното езеро на птиците, солта, слънцето и цветните води. Езерото, в което се оглежда Бургас и без което градът не би бил себе си. Езеро, изтъкано от сложни и често невидими връзки и отношения, езерото на вечните кръговрати и на възможния баланс между природата и човека.

Изложбата “симБиотично” е изработена от бургаски автори – младите и креативни творци Мариана Сърбова от “Хамалогика”, Диана Павлова от БФБ, Недко Николов и Галина Милкова от “Think Forward”.

Пътуването й започва от Бургас – градът на Атанасовско езеро, и тук тя може да бъде видяна всеки ден от 28 април до 13 май 2015 г. – от 10:00 до 18:00 часа.

“Името на изложбата е удачно подбрано – “Симбиотично”. Такава е и нашата цел като Община – Атанасовското и другите ни красиви езера да съществуват в симбиоза с жителите и гостите на града. Искаме едновременно да ги опазим чисти и пълни с живот, но и да ги покажем на туристите, защото такива места няма много не само у нас, но и по света. По този въпрос сме на едно мнение с екологичните организации и им благодарим за помощта, която ни оказват. Надяваме се, че с активното изграждане на нова канализация и пречиствателни станции през последните години, сме помогнали нашето море и езера да станат по-чисти. Очакваме да даде резултат зарибяването с бял амур, което направихме в езерото Вая – надяваме се така да ограничим прекаленото развитие на водната растителност там. Крайезерните екозони, които изградихме, също се радват на интерес от страна на риболовци и орнитолози. Имаме желанието да продължим  и с други инициативи в подкрепа на една наистина взаимнополезна симбиоза между хората и бургаските езера”, каза от името на кмета Димитър Николов неговият заместник Красимир Стойчев, който уважи с присъствието си откриването на изложбата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега