Общество

ЕЦБ не вярва, че сме готови за еврозоната

0

Въпреки получената политическа подкрепа от страна на Европейската комисия, България остава далеч от еврозоната. Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче изглежда не вярва в нашата готовност да се присъединим към валутния съюз.

„Номиналните критерии трябва да бъдат уважавани, но големият въпрос е за постигането на устойчиво сближаване. Когато се стигне до шокови ситуации, а те винаги се случват, колко устойчиво е обществото? Говоря и за политически, и икономически шокове. Не е въпросът само за икономическата устойчивост, но и за социалния консенсус, който сте постигнали в страната си“, коментира пред БНР главният икономист на ЕЦБ Питър Прат.

Българското правителство, основно в лицето на министър-председателя Бойко Борисов, многократно е изтъквал, че България е готова за еврозоната, защото изпълнява всички технически критерии за това. От друга страна финансовият министър Владислав Горанов неколкократно е заявявал, че не трябва да се бърза с формалното кандидатстване, защото има съпротива от страна на ЕЦБ и ако получим отказ, влизането ще се забави още.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега