LifeStyle

Държавата, в която не се раждат деца с Даун

0

Исландия е на крачка да се превърне в първата страна, в която няма да се раждат деца със синдрома на Даун. Малко след 2000 г. северната държава въвежда пренатални тестове и почти всички жени, които получават положителен резултат, прекратяват бременността си.

Въпреки че тестовете не са задължителни, всички майки са информирани за възможността, и 85% от тях ги правят. Става въпрос за т.нар Комбиниран тест, който включва ултразвук и кръвни изследвания, взимайки предвид и възрастта на майката. Резултатите показват дали плодът има хромозомна аномалия, която най-често означава Синдром на Даун.

Според исландското законодателство аробтите след 16-ата гестационна седмица са разрешени, ако плодът има аномалии, а Синдромът на Даун попада в тази категория. Като цяло, годишно със Синдром на Даун в Исландия се раждат не повече от 1-2 бебета. Понякога това се дължи на неточен тест.

“В страната ни все още се раждат деца със Синдром на Даун. Някои от тях са били нискорискови в скрининговите тестове и затова не са били засечени”, заявява Хулга Хяртардотир, експерт по пренатална диагностика.

Психоложката Хелга Сол Олафсдотир пък консултира жени, обмислящи да прекратят бременността си, пише Independent.

“Това е твоят живот и ти имаш право да решиш как да изглежда той”, казва тя на бъдещите майки. “Ние не гледаме на аборта като на убийство. Гледаме на него като на прекъсване на живот, който би имал много усложнения, предотвратявайки по този начин страданието и на детето, и на семейството. Мисля, че това е по-правилно от тезата за убийството. Животът не е черно-бял, обикновено е сив”, допълва тя.

Actualno.com


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега