Бургас, Политика

“Движение Гергьовден” избра “третия път”

0

От няколко дни се заговори за разместване на политическите пластове в страната. Разпаднаха се парламентарни групи, формираха се нови политически коалиция, доскорошни врагове заговориха за единна кандидатура за президент.

В тези бурни политически времена наскоро преизбраният лидер на “Движение Гергьовден” Драгомир Стефанов публикува във Фейсбук позицията на партията си по повод случващото се.

“Докато търсите нещо общо между финалите на “Под прикритие” и “България търси талант” – една позиция на Гергьовден по повод активирането на полит-комисарите”, анонсира Стефанов.

Публикуваме пълният текст на позицията без редакторска намеса:

“ТРЕТИЯТ ПЪТ”
Позиция на ПП „Движение Гергьовден“ за разпада на БДЦ и съвместната дейност с АБВ

Скъпи на сърцето ни,
намираме за редно да кажем няколко думи по събитията от последните дни. Разпадът на парламентарната група БДЦ, за чието създаване и попадане в парламента ние също сме допринесли значително, беше очаквано. Дори в омерзителната българска политика има граници, след чието пресичане няма връщане. Голяма част от членовете на бившата парламентарна група на БДЦ имат сериозен проблем с публичното обявяване на това кого представляват в парламента и в българската политика. „Движение Гергьовден” установи този проблем още преди година и половина – най-малкото заради трудностите на почетния ни председател Любен Дилов-син да произнася имена, съдържащи много „ч” и „к” – и без излишен шум дискретно се самоотстрани.

От тогава „Движение Гергьовден” търси начини да защитава интереса на избирателите си в парламента, без да плаща за това цената на лобистката принадлежност към една или друга група. Ето защо съвсем естествено намерихме добър прием в „невидимото” събрание от народни представители, което се създава около АБВ, след напускането им на правителството. Ползвали сме се и от добронамерената разположеност на старите ни приятели и съюзници от ВМРО, ако е възможно ще го правим и в бъдеще. Но си даваме сметка, че възможностите им са ограничени, защото те все пак са част от подкрепящите това управление народни представители, а нашето мнение – още от създаването на втория кабинет на премиера Бойко Борисов е, че това е непочтена спрямо избирателите, форма на управление, създадена за да размива отговорност, а не да я вменява на конкретни лица и организации.

Ние приветстваме усилието на АБВ, „Народен съюз“, ВМРО и отделни депутати да търсят т.нар. „Трети път“. На парламентарен език това означава политическо поведение, различно от двете „К”-та – коалиция или конфронтация. „Движение Гергьовден” не е в коалиция с АБВ, но участва активно в правенето на общи политики, които ни събират, а не ни разделят. Дали това интелигентно парламентарно поведение ще прерастне в по-сериозен ангажимент, ще покаже времето и пробата по съвместните ни действия. Това, което можем да кажем към този момент е, че дължим на избирателите на „Движение Гергьовден” техният глас да се чува в парламента по един достоен начин и че сме намерили интелигентен път да го постигаме. „Движение Гергьовден” е настроено опозиционно на всяка политическа власт, защото смятаме, че такава е природата на интелигентните и съмняващи се хора. По тази причина никога не сме били и няма да ни видите в редиците на „жадуващите деца от премиера Борисов”, не сме приемали предложения за скрити участия във властта, независимо от кого идват и сме се разделяли с хора, които са се изкушавали да приемат подобни „подаръци”. Винаги сме били на страната на по-слабите, дори когато по-слабите не са по-стока от по-силните.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега