Общество

Двойно повече деца искат разрешение да работят

0

Почти двойно повече деца до 18 г. са работили миналата година, става ясно от данните за издадените разрешителни от Инспекцията по труда. През 2015 г. институцията е издала малко над 2600 разрешения за непълнолетни да се трудят, а през 2016 г. са издадени малко повече от 5000, съобщи в. „Сега“.

Експертите обясняват този ръст със силния летен туристически сезон, както и с възстановяването на пазара на труда.

Традиционно основно работодатели от туризма са искали разрешения и миналата година да наемат непълнолетни – фирми от хотелиерство и ресторантьорство, както и в търговията. Затова и в инспекцията са постъпили двойно повече искания от работодателите от Варна и Бургас.

За ненавършилите 16 години пък разрешения се издават за участие във филмови продукции, театрални, танцови и музикални състави, обясниха от ГИТ.

Според данните на ГИТ за 2016 г. са поискани близо 5300 разрешения от фирми. Инспекцията е разрешила на над 5000 деца да работят, като от тях до 16 г. са 90. За първите 2 месеца на тази година вече са издадени три разрешения за деца под 16 г. и 149 – за такива от 16 до 18 г.

През 2015 г. бяха приети промени в Кодекса на труда, с които на непълнолетните бе разрешено да работят до 22 часа (с 2 часа повече от преди това). За децата е забранен нощният труд (който за ненавършилите 16 г. е положеният след 20 ч., а за ненавършилите 18 г. – след 22 ч., до 6 ч. сутринта).

Работният им ден е 7 часа, нямат право да полагат извънреден труд, имат право на удължен отпуск от 26 дни вместо от 20 дни, разясняват от ГИТ.    

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега