Бургас, Политика

“Движение Гергьовден” мисли за раздяла с БДЦ

0

“Движение Гергьовден” загатна за своето напускане на съюза от партии “Български демократичен център”. Причината е преименуването на партия “Лидер” на Христо Ковачки, която освен, че вече ще носи името на парламентарната група, ще има и ново ръководство.

Интересно би било какво ще се случи с движението на местно ниво. В момента “Гергьовден” е част от “Синята коалиция Бургас” и има общински съветник, по време на европейските избори партията беше в коалиция с Бареков, а сега в парламента е част от парламентарната група на “Българския демократичен център”.

Публикуваме пълния текст на позицията от името на Драгомир Стефанов, председател на “Движение Гергьовден”, която бе разпространена от партийния пресцентър:

През последните два дни в публичното пространство бяха разпространените статии относно напускането на ПП „Движение Гергьовден“ на Съюз „Български демократичен център“. В тази връзка съм длъжен да направя следните уточнения:

  1. На конгреса на партия ЛИДЕР в неделя, както и в многобройни разговори с представители на ръководството на партията преди конгреса, многократно съм заявявал, че смяната на името, на която и да е партия от коалицията, е вътрешнопартиен въпрос. В същото време, използването на име, което вече съществува като парламентарна група и съюз от партии, е силно объркващо за обществото и категорично неприемливо за нас, особено като се има предвид, че БДЦ произлезе от ББЦ само преди няколко месеца.
  2. „Движение Гергьовден“ не е имало и няма намерение да се влива или обединява с ПП „БДЦ“.
  3. Изпълнителният съвет на партията ще вземе решение за това, кога и при какви условия ще остане в Съюза от партии БДЦ, с оглед промяната в името на колегите от ЛИДЕР. Явяването на местни избори в коалиция с подобно или наподобяващо име, не е приемливо за нас, защото ни обезличава и обърква избирателите ни.
  4. Очаквам парламентарната група с името „БДЦ“, в най-кратки срокове, да промени името си, след съвместно заседание с Политическия съвет на Съюза от партии БДЦ. Не е коректно към всички народни представители и политически партии, подкрепящи групата, да има препокриване на имената.
  5. Разговорите ни с председателите на другите партии в Съюз БДЦ продължават относно възможностите за съвместно явяване на местните избори през 2015 г. С новото ръководство на партия БДЦ такива не са водени към този момент. Считаме, че разговори могат да се водят единствено в утвърдения със Съюзното ни споразумение формат.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега