LifeStyle

Две седмици в планината значително подобряват качеството на кръвта ни

0

Американски учени от университета в Колорадо са открили как се отразява планинския въздух на човешкото тяло. Отдавна се говори за ползите от чистия планинския въздух, но

без да се посочва, в какво по-конкретно се изразяват те.

Изследователите от Колорадо са провели експеримент с доброволци, които в рамките на две седмици са изкачили връх Чакалтая в Боливия. Доброволците са се изкачили до височина от 3200 м. След тази кампания, туристите са дали кръв за анализ. Оказва се, че планинският въздух и натоварването значително са променили качеството на кръвта, увеличавайки нивото на хемоглобина, както и увеличавайки способността за пренасяне на кислород.

Учените смятат, че тези изследвания показват ползите от планинските излети. Те се надяват, че с по-нататъшно проучване по този въпрос ще съумеят да научат повече за това явление, което от своя страна ще им даде възможност да разработят нови методи за лечение на заболявания като анемия или исхемичен инсулт.

Откритието според експертите не е феноменално. Изненадата обаче се състои в това, че промените, които са установени в рамките само на няколко часа, се съхраняват за много дълъг период от време. Учените твърдят, че дори само две седмици, прекарани в планините, оказват влияние върху човешката кръв за поне 120 дни, което са около 4 месеца.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега