Крими, Общество, Политика

Две (съседни) съдебни системи

0

В България – Оправдаха Александър Томов по всички обвинения. Софийският градски съд оправда шефа на ЦСКА, който бе обвинен в длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от “Кремиковци” и футболен клуб ЦСКА.  Оправдани бяха и другите обвиняеми по делото Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

“Това е голяма победа, но е половин победа. Това обвинение с появи с единствената цел да се скрият истинските виновници за предумишления фалит на “Кремиковци”, заяви Томов на излизане от съда.

По думите му е трябвало да се намери някой, който да носи няколко години бремето, за да отклони вниманието от хората, замислили този фалит. Фактът, че веднъж вече е бил осъждан на първа инстанция по същите обвинения, шефът на ЦСКА обясни с натиск върху съдията.

“Тази присъда бе използвана, за да се хвалим пред Европейския съюз и да се каже, че има осъдени политици”, допълни Томов.

По-рано прокуратурата поиска 10 години затвор за него. По същото дело през 2009 г. той бе осъден на 9 години затвор, но впоследствие Софийският апелативен съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане.

По същото време в Румъния – На 5 години затвор беше осъден бивш министър в Румъния. Съдът реши, че Моника Якоб Ридзи е ощетила държавата с 650 000 евро и е злоупотребила със служебното си положение.

Бившият министър на спорта се е предала на полицията и вече е в ареста. До 3 седмици лекари ще решат дали е достатъчно здрава, за да влезе зад решетките.

Моника Ридзи е депутат в румънския парламент. Била е министър една година, а преди това е била и евродепутат. Престъпленията са извършени през 2009 година покрай организирането на спортни и културни събития в Румъния.

В началото на февруари съдът в Букурещ осъди на 22 години затвор съдия, който е обвинен във взимането на подкупи в замяна на присъди в полза на някои от най-богатите румънски бизнесмени. Четири години затвор пък получи бизнесмен, който предлагал 22 000 евро за присъда в негова полза.

Изводите оставяме на вас…

на снимката: Александър Томов (sportal.bg) и Моника Ридзи

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега