Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Тошко Иванов: Две поколения не знаят истината за комунизма

0

Тошко Иванов е член на Националния изпълнителен съвет на СДС, а също така и общински съветник в град Бургас. Иванов е и един от инициаторите в морския град да има паметник на жертвите на комунизма. Ето какво сподели той пред колегата ни Михаил Колев в интервю за Gramofona.com, относно изучаването на комунистическия режим в учебниците за 10 клас от догодина.

Г-н, Иванов дойде ли времето комунистическият режим да се изучава в училище?

Първо да кажа, че това е доста закъсняло решение, но въпреки всичко го приветствам. Минаха две поколения, които не знаеха истината за комунизма. През 2000 година май месец, беше обнародван закон на българския парламент, който обяви комунистическия режим за престъпен. Парламентарната асамблея на Европа постави знак за равенство между комунизма, фашизма и националсоциализма, т.е. това са престъпни и човеконенавистни режими, това е едно доста закъсняло решение, но въпреки всичко го приветстваме.

Защо трябва да се изучава комунизмът в учебници по история?

Казано е, че ако отнемеш историята на един народ, първото поколение родило се след това е тълпа, а второто поколение вече е стадо. Изучването на историята е изключително необходимо и тя трябва да се изучава безпристрастно. Ако сте забелязали успешните нации, които са минали през подобни режими като националсоциализъм и фашизъм, са успешни, защото: те са преживели катарзис, отхвърлили са и са осъдили тези режими и са продължили напред. България за жалост продължава да се лута между истината за този период. В много от главите, дори и на млади хора, все още поради различни внушения има носталгия по социализма. Социализмът и комунизмът извършиха безброй престъпления.

След 44-та година руската окупационна армия наложи режим и този режим извърши десетки хиляди убийства над невинни граждани, унищожи се елитът на българската държава – военният, политическият. Бяха убити хиляди свещеници, без съд и присъда, бяха убити регенти, депутати и министри от предходни правителства, които нищо лошо за България не са извършили и всичкото това беше донесено на щиковете на Червената армия. Наскоро публикувах едно съобщение колко ни е струвала окупацията на Съветската армия в България – цели 63 милиарда! Обикновено хора, които се наричат освободители – идват, освобождават и си заминават, а не остават, не им се плаща за това и не налагат режими. Точно поради това приветствам това решение, което е доста позакъсняло и ми се иска в много по-голям обем да бъде изучаването на този режим.

На кои факти да се наблегне от този момент в историята на България?

Само на истината! Архивите са отворени, има много изследователи, които се ровят в държавните архиви. Те са отворени, въпреки, че голяма част от агентите на комунизма са прочистени, но въпреки всичко има достатъчно факти и обстоятелства, които дават цялостната картина за този период. Би трябвало да се изучава и горянското движение, защото най-после след отварянето на архивите се оказа, че съпротивата в България срещу налагането на комунизма е била много силна и горяните са били в пъти повече от партизаните. Всичко, налагано със сила и с лъжа, в крайна сметка истината лъсва и трябва да се изучава този период, за да може българският народ да не продължава да се лута в тази голяма мътност и неяснота, за да може да продължи напред. Безпристрастно, категорично случило се е, осъждаме го, осъдено е, но трябва да продължим напред.

Според Вас възможно ли е да бъдат изопачени събития от този период?

Няма как да предполагаме едно бъдещо неизвестно събитие. Аз силно се надявам, че влиянето на голяма част от хората, които списват учебниците, които за жалост са сътрудничели на бившата Държавна сигурност, да не участват в този процес, а да участват необременени хора, които да предложат цялата истина. Силно се надявам да се случи точно това – безпристрастно, документално, да се опише точно какво се е случило.

Съществува ли опасност да се получи някакво разделение по оста комунисти-демократи?

Безпристрастното изучаване на историята и научаването на истината показва в тези държави, които посочих преди малко, че те са преживели този катарзис и са осъзнали периода, през който са преминали. Това обединява нацията, а не я разделя. В момента нацията е разделена точно поради тази неяснота и неизучаването еднозначно на този период.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега