Политика

Български офицери, сержанти и войници ще работят в модула на НАТО у нас

0

Комуникационно-информационният модул на НАТО ще бъде изграден в Горна Малина, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Смолян. Решението за изграждането на този модул е взето през май 2011 г. В него ще работят двама български офицери и 55 сержанти и войници.

“Основната задача на модула е комуникационно-информационна поддръжка на щабове на Алианса на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, учения и кризи, осигуряваща командването и управлението от командващия на Съюзното командване на НАТО по операциите”, уточни Ненчев. Изграждането на необходимата инфраструктура за този модул е проект по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NATO Security Investment Program).

Личният състав от националния модул е преминал ускорено приоритетно обучение в курсове в училището на НАТО в Латина, Италия и участва в специализирани курсове в района за дислокация на DCM-E в Букурещ, Румъния.

От 15 март започва съвместна тактическа подготовка на военния полигон “Ново село” с участието на сили и средства от Сухопътните войски на САЩ и наши военни. В учението ще участват 350 американски военни, до 50 единици бойна техника, сред които и четири танка, 13 хеликоптера, друга поддържаща и осигуряваща техника.

Днес премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната се срещнаха с военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон. Ненчев беше запознат с условията, при които се оказва помощ на населението, както и с извършените до момента и с предстоящите действия на военните.

източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега