Бургас, Общество, Топ новини

Два “вкусни” базара в експо център “Флора” днес и утре

0

Превърналият се в традиционен Славянски базар в експо център “Флора” ще започне днес от 10:00 до 19:00 часа. Организаторите обещават приятни изненади, а щандовете ще са отрупани с много кулинарни изкушения, интересни сортове кафе и чай, вкусни тестени изделия и много ръчно изработени творения на изкуството.

В неделя “Празник на виното и хляба” ще събере в зала 4 на експозиционния център производители и гости на изложение – дегустация. Всеки посетител ще може да пробва без ограничение десетки български вина. Ценителите ще открият качествени напитки с уникален вкус и аромат от различни региони в България – каберне фран, мерло, совиньон блан, шардоне, траминер, пино ноар, мискет, ризлинг, вино от арония и др.

В християнството хлябът и виното са материалните символи на Христос. Връзката между тях има библейски и религиозен смисъл. Когато виното и хлябът участват заедно, вкусовите резултати са интересни, не толкова познати и могат да се експериментират различни съчетания.

В неделния ден читалищни колективи, освен с фолклорна програма, ще се представят с хлябове, питки, гевреци, тестени изделия, млади и отлежали домашни вина.

Празникът ще продължи през целия ден и ще бъде съпътстван от изложба-базар на домашно приготвени тестени изделия от различни видове бели и пълнозърнести брашна от пшеница, ръж, лимец, елда, просо, царевица. Ще бъдат представени обредни хлябове, които се месят за различните празници от народния календар – Великден, Боговица за Коледа, обредни пити за сватба, за Архангелов ден, за Трифон Зарезан, за Гергьовден и много други семейни празници.

Празникът е съпътстван от фермерски пазар за чисти храни и продукти.

Събитието се организира от СНЦ “Общности, Опознаване, Култура”, със съдействието на РЕКИЦ “Читалища” – Бургас и Съботен фермерски пазар “Славейковото пазарче” в Бургас.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега