Бизнес

Държавният дълг на САЩ удари тавана

0

Държавният дълг на САЩ достигна своя таван, установен със закон от Конгреса, съобщи финансовото министерство на страната. Дългът надхвърля 18,114 трлн. долара, съобщават световните медии.

Министерството обяви, че се налага да бъдат предприети  “извънредни мерки”, за да могат държавните институции да продължат да функционират . Това ще стане в сътрудничество с Конгреса, като от ведомството се надяват, че републиканското мнозинство в Камарата на представителите (долната камара) ще прояви разбиране и няма да прави спънки.

Американското правителство може да използва така наречените извънредни мерки, които включват отлагания на плащания и използване на резерви, до 1 октомври. След тази дата страната е заплашена от фалит.

Засега не е ясно дали републиканците в Конгреса са готови на отстъпки пред администрацията на президента – демократ Обама, за да не се повтори финансовата криза от октомври 2013 година. Тогава федералните учреждения затвориха врати за 2 седмици заради неприетия държавен бюджет. В крайна сметка между републиканци и демократи бе постигнат компромис, бюджетът бе приет и таванът на дълга – повишен на малко над 18 трлн. долара.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега