Общество

Държавата ще плати 9.5 млн. лв. за офиса на Световната банка в България

0

Депутатите одобриха споразумението между правителството и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за предоставяне на подкрепа за офис на Световната банка в България. Финансовото изражение на тази подкрепа е на стойност 9.5 млн. лв., като българската държава ще даде тези пари в рамките на 4 години.

За какво точно ще се дадат тези пари не е ясно, тъй като споразумението не е публикувано „поради изисквания за конфиденциалност“. В кратките мотиви е записано само, че правителството ще финансира „ситуирането и оперирането на офиса при параметри и условия, съобразени с международните стандарти за обезпечаване функционирането на международни финансови институции от ранга на Световната банка.

Там също е записано, че се очаква новият офис, който ще предоставя споделени и IT услуги, да разкрие 300 работни места до пет години. Посочено е също така, че нетните приходи за държавата от работата на офиса ще достигнат 2.3 млн. евро (4.5 млн. лв.) през петата година от отварянето му. Вносителите смятат, че успешното му реализиране би могло да доведе и до допълнителни инвестиции от страна на Групата на Световната банка у нас.

От мотивите се вижда и разпределението на разходите по години, които България ще направи. През 2019 г. – 1.47 млн. лв., 2020 г. – 3.52 млн. лв., 2021 г. – 2.15 млн. лв. и 2022 г. – 2.35 млн. лв.

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега