Бургас, Общество, Топ новини

Държавата ще финансира без лимит процедури ин витро

0

Държавата осигурява безлимитно финансиране на ин витро процедури. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

“Бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети, както и в предизборната кампания. Затова днес сме приели доклад, осигуряваме финансиране – колкото докторите преценят, че е целесъобразно, ефективно и щади съответно и жените”, уточни министър-председателят.

“Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко – 3-4-5-6 процедури, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи“, заяви още Борисов, цитиран от “Фокус”. 

Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че с днешното решение се осигурява “финансов ресурс толкова, колкото е необходимо”, затова не е посочена конкретна сума. Той припомни, че през 2016 година за политики за асистирана репродукция от държавата са били осигурени 12 млн лева. 

Здравният министър проф. Николай Петров допълни, че с това решение се намаляват сроковете за одобряване на двойките, които кандидатстват за ин витро процедури, увеличава се броят на опитите и се дава възможност на жени с онкологични заболявания също да кандидатстват пред фонда.
Д-р Георги Стаменов, изтъкнат специалист в ин витро оплождането и Мария Янева, председател на фондация “Искам бебе”, организацията – инициатор на създаването на държавен фонд за асистирана репродукция, благодариха пред журналисти на подкрепата на правителството.

Стаменов отбеляза, че са създадени условия фондът да заработи още по-бързо. Двойките, подали документи ще бъдат одобрявани в рамките на пет-шест месеца. България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на ин витро процедурата, подчерта Стаменов.

Той каза още, че фондът за асистирана реродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони на хората с онкологични заболявания. Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности, отбеляза специалистът.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега