Бургас, Култура

Дългогодишният диригент на Бургаски духов оркестър Йордан Караиванов с отличие от Съюза на музикалните дейци

0

Дългогодишният диригент и композитор на градския духов оркестър Йордан Караиванов /от 1969 до 2008 г./ и почетен гражданин на Бургас бе отличен с престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци – “Кристална огърлица”. Тя се присъжда по повод дългогодишните му заслуги и навършване на 75-та му годишнина в края на септември.

Събитието е с вход свободен и ще се състои днес от 16.00 часа в залата на читалнята на Регионална библиотека “П. К. Яворов” на ул. “Булаир” № 10.

Наградата ще бъде връчена лично от заместник-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци, член на Съюза на българските композитори и главен редактор на списание “Музикални хоризонти” проф. Юлиан Куюмджиев.

Йордан Караиванов е роден на 27 септември 1942 г. в град Бургас. Завършва Българска Държавна Консерватория “Проф. П. Владигеров”, специалност “тромпет и факултативно дирижиране” през 1968 г. От 1969 г. e диригент на Бургаския духов оркестър и първи солист тромпетист на Бургаската филхармония. От 1972 до 1979 г. е и лектор по камерна музика в СМУ-Бургас. Учи композиция при диригента на Бургаската филхармония композитора Тодор Стойков и е ученик на проф. Панчо Владигеров.

Йордан Караиванов е автор на симфонична и камерна музика. Неговата Симфония № 1 и Поема за струнен оркестър са изпълнявани от симфоничния оркестър на Бургаската филхармония. Участието му в ръководството на сдружение “Духови оркестри” към СБМТД до 2009 г. е свързано с музикалната му дейност и като член на УС на СБМТД. Носител е на редица награди и отличия. През 2002 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на Бургас.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега