Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Д-р Пенка Георгиева: Електронното управление ще намали корупцията (ВИДЕО)

0

Вчера завърши първият по рода си форум в България за е-демокр@ция. Той се проведе в Бургаския свободен университет и в него участваха експерти от цяла Европа, политици, активисти и журналисти. Всички те бяха на мнение, че имаме огромна нужда от по-сериозно прилагана на електронната демокрация в България.

Специално за VoxBurgas един от организаторите – д-р Пенка Георгиева, разказа как електронното управление ще подобри живота на Българите. Освен това тя сподели и вижданията си за оптимизиране на администрацията и електронните услуги, които тя предлага.

Ето какво каза тя пред камерата ни:

Как електронното управление ще промени живота на българите?

Един от важните аспекти, който аз виждам, ако има по правилен начин реализирано електронно управление, е че корупцията както на местно, така и на държавно ниво ще бъде сведена до минимум. В някой от развитите страни, към които се стремим, реално гражданите, хората не се срещат с нито един чиновник. Всичко става онлайн и всички услуги, които се предоставят или регулации от които те имат нужда са онлайн. Това е хубав пример.

Как бихте оценили опита на Бургас в тази сфера? Преди време Общината спечели конкурса за най-добър сайт. Областният управител похвали Общинския съвет – Бургас, като най-прозрачен Общински съвет в областта, заради публикуването на всички решения онлайн.

Моето мнение за Бургас, не само в електронното управление, а в много аспекти, е че нещата се развиват и подобряват, но може и още по-добре. Между впрочем за Общинския съвет стана дума – това е един много ярък пример. В много, много общини в Европа се опитват да принудят Общинските си съвети да показват онлайн заседанията. Доколкото на мен ми е известно ОбС-Бургас вече е реализирал това и ако някой иска да гледа заседанията има тази възможност. Доколкото ми е известно пазят и архив от преди заседания на ОбС, така че поздравления за това. Да, сайтът на Община Бургас вероятно е най-добрият във България, но аз като данъкоплатец не намирам за необходимо над 200 общини да правят собствен софтуер, да поддържат собствен софтуер. Моето мнение е, че би трябвало да е унифицират. Всички общини да имат един и същи софтуер, едни и същи правила, един и същи интерфейс и това ще даде възможност да се освободят обществени ресурси, защото това се прави един път и се поддържа по един и същи начин.

Т.е. без значение дали сме в Бургас, Карнобат, София или Враца на един гражданин би му било много по-лесно…

По-лесно да се справи с интерфейса и второ много голяма част от обществения ресурс, който се хвърля за реализирането и за създаването на тези сайтове и за поддръжката им, ще бъдат освободени за други по-важни неща.

За финал какво е най-важното, което нашите зрители трябва да знаят за електронната демокрация?

За демокрацията и нейното проявление – електронната демокрация, аз бих пожелал на всеки от нас, включително и на себе си, да се опитаме да се концентрираме върху така наречения кръг на влияние. Всеки човек има ограничен кръг на влияние и да подобрява нещата в кръга си, там където има силата, възможностите и ресурсите, за да промени нещата. По-глобалните промени, като затоплянето, да оставим за следващ момент.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега