Политика, Топ новини

ДПС ще подкрепи Пламен Орешарски за президент

0

Решението е взето вчера от ръководството на партията, днес е потвърдено на Централен съвет, съобщи лидерът Мустафа Карадайъ, цитиран от offnews. Орешарски, който бе издигнат за кандидат-президент от Инициативен комитет, покривал изцяло профила за държавен глава, според критериите на ДПС. Досегашните президенти, издигани от партии, дублирали партийните си централи в президентската институция, а времето днес изисквало надпартиен кандидат, стана ясно още от думите на Карадайъ.

На въпрос кой кандидат ще подкрепи ДПС на втори тур, Карадайъ отговори, че това отново ще бъде Пламен Орешарски.

Председателят на партията заяви, че бившият премиер отговаря на профила на президента, който от Движението са очертали още през месец май с декларация в Деня на Конституцията от трибуната на Народното събрание. „Ние казахме, че бъдещият президент на страната трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да бъде убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократичните постижения, да работи за правова и социална държава, да бъде особено чувствителен към правата на човека, да бъде обединител на нацията, да бъде президент на всички български граждани“, каза Карадайъ.

Той отказа да коментира подкрепата за Цецка Цачева, която беше заявена от бившия му съпартиец и сега председател на ДОСТ Лютви Местан.

След като оцени работата на кабинета „Орешарски“ като положителна, Карадайъ даде оценка на правителството на ГЕРБ и работата на парламента. “Поведението на ГЕРБ в предишното Народно събрание – това, което правиха, за тях днес не е нормално и не е позволено. Нещо повече прекратяват заседания с предтекста, че някой им иска оставката. Вече разбираме, че първите 7 години на ГЕРБ са минали и те осъзнават и ролята и отговорността на опозицията и нуждата от опозиция“, посочи още лидерът на ДПС.

Той заяви, че предсрочни избори през пролетта са неизбежни и заяви, че най-голяма подкрепа за искането на ДПС за предсрочни избори е политиката на правителството и „самата порочност“ на съставянето му. „Политика “анти“ и “против“ не може да се прави. Тя трябва да гради, да изгражда, да събира, а не да противопоставя и от тази гледна точка за нас предсрочните избори през пролетта са неизбежни“, заяви Карадайъ. По думите му зад хаоса около Изборния кодекс стоят ГЕРБ, както и зад действията на националистите, с чиито искания оправдавали решенията на правителството. Той заяви, че за предстоящото председателство на Съвета на Европа на 1 януари 2018 г. е необходимо да има правителство, базирано на стабилно парламентарно мнозинство.

По думите му причината за краткия мандат на предишните правителство и парламент са били организираните от задкулисието, протести и сложното Народното събрание. Карадайъ обясни, че същото задкулисие стои и зад неуредиците в сегашното правителство.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега