Политика

ДПС са готови да крепят правителството на Борисов, ако националистите се махнат

0

ДПС биха подкрепили правителството на Бойко Борисов, дори и без да искат министерски постове, но при условие че “Обединени патриоти” напуснат управлението. Това стана ясно от брифинг на лидера на партията Мустафа Карадайъ в Народното събрание.

Доколкото до властта – нашето твърдение след изборите беше публично и до днес е актуално. Ние друга позиция не сме изразявали. Изборните резултати дадоха отговорност на ГЕРБ да поеме управлението на страната, но в никакъв случай тази отговорност, според нас, не включва националисти – участието им във властта. И ние още тогава бяхме казали, че бихме подкрепили управление на страната без националисти, дори и без да участваме в това управление. Тази теза ние все още не сме я коригирали, заяви Карадайъ.

Според него “националистите участват във властта, без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха, но и упорито се опитват да ги легитимират, а понякога и подражават”.

Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство. Така е в нормалните демокраци, но ние сме в България, коментира още Карадайъ.

От своя страна председателят на Алианса на европейските либерали в Европа Ханс Ван Баален заяви на брифинга, че “ДПС е стабилен демократичен фактор в политиката на България”.

 

Ханс Ван Баален е на посещение у нас по случай предстоящия конгрес на Европейските младежи либерали (LYMEC).

Когато наближи председателството на Съвета на ЕС, това не е задача само за правителството, но и за парламента. Надявам се и вярвам, че българското правителство ще работи в тясно сътрудничество не само с управляващите партии, но и с опозицията, и с ДПС, за да задава положителен дневен ред за Европа. Няма място за краен национализъм в Европа. Разчитам на едно демократично и приобщаващо председателство от страна на България, заяви Ханс Ван Баален.

offnews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега