Политика

ДПС иска да обезсили преференцията и агитация на майчин език за местните избори

0

След като обезсмислиха референдума на президента Росен Плевнелиев за мажоритарен избор, от ДПС предложиха поправки в Изборния кодекс, с които се прави почти невъзможно пренареждането на партийните листи за общински съветници с преференциално гласуване. Три месеца преди кметския вот на 25 октомври хората на Лютви Местан предлагат промени, с които кандидат ще може да пререди партийния водач само ако събере толкова гласове, колкото са нужни за спечелване на място в общинския съвет.

Това на практика е трудно постижимо за претендентите на задни позиции в листите, които не се ползват с тази подкрепа на партийните ръководства, с каквато разполагат хората на челни позиции.

Според действащите правила предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота (минимално изискуемият брой гласове, необходими за избирането на един общински съветник). “В огромния брой от случаите тази разпоредба може да доведе до това даден кандидат за общински съветник от листата на определена политическа сила да се окаже избран само благодарение на преференциите на минимален брой избиратели (между 20 и 70 души!!!). По този начин съществува реалният риск даден кандидат да се окаже избран с преференциалните гласове на своето семейство, рода, подчинени или приятели”, посочват в мотивите си вносителите. Според тях всякаква идея за минимално изискуема представителност на избора е компрометирана.

“За да се опитаме поне отчасти да преодолеем този явен недостатък на действащата разпоредба, предлагаме да се завиши прагът за преференциален избор на даден кандидат за общински съветник, като той се обвърже с изискване за минимална представителност на избора посредством изравняването му с общинската избирателна квота. Основният ни аргумент за това предложение е, че ако даден кандидат претендира за заемането на съветническо място в бъдещия общински съвет от листата на определена политическа сила чрез преференциален вот, то тогава той би следвало да получи поне толкова преференции, колкото струва това съветническо място, т.е. колкото е общинската избирателна квота”, се посочва в мотивите.

ДПС предлага още да се повиши прагът за образуване на кметства – сега той е 100 жители и искането е да се вдигне на 350 жители. “Ако не се коригира сегашният нисък праг от 100 души, в много населени места ще трябва да се насрочат избори за кмет на кметство, без там да живеят и половината от този брой избиратели. С оглед постигането на икономии от организационен и финансов характер, както и поради липсата на каквато и да е практическа полза от провеждането на подобни избори в такива населени места, предлагаме прагът за образуване на кметство (а оттам и за провеждане на избори за кмет на кметство) да се върне на предишната си позиция от 350 души”, мотивират се от ДПС.

От партията на Лютви Местан са внесли и друг законопроект за промяна на Изборния кодекс – да се даде възможност за предизборна агитация, като се осигури превод на български език. Подобно предложение беше внесъл и Георги Кадиев от БСП, заради което се стигна до гласуване за изключването му от парламентарната група.

“Законопроектът отговаря не само на необходимостта да уреди важни обществени отношения, но и да отговори на многобройните препоръки на международните наблюдатели, включително и от наблюдението на изборите през 2014 г. – за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, относно неравнопоставеното участие на малцинствата, особено в езиков аспект, в разрез с Копенхагенския документ. В тази връзка се препоръчва лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинства, да могат да използват своя майчин език по време на предизборната кампания, така че да се промотира равнопоставеното им участие в живота на държавата. Съгласно препоръката трябва да се помисли включително за официална информационна кампания и други изборни материали на малцинствени езици, което ще спомогне за тяхното разбиране и за информирания избор на всеки избирател”, се казва в мотивите на вносителите.

“Законопроектът отчита и възможността за участие в изборния процес на граждани на държави – членки на Европейския съюз, и факта, че правилото предизборната кампания да се води само на български език по един или друг начин ограничава правата на европейските граждани при осъществяване на правото им на свободен информиран избор”, смятат още вносителите от ДПС.

източник: Дневник, снимка: dariknews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега