Бизнес

Доверието на бизнеса към България достигна своя деветгодишен връх

0

„Индексът за доверие на бизнеса към България достигна своя деветгодишен връх през октомври 2017г. Безработицата спадна от 8% в началото на 2016 до 6,1% в края на 2017. Според Евростат тази стойност е най-ниската от световната финансова криза насам. България е постигнала значителен напредък за десетгодишното членство в ЕС и жизненият стандарт от 2007 г. до 2017 г. се е повишил значително.“, това отбелязва „Financial Times“ в своя годишен обзор  за 2017г.

Успешни инвеститори като   „Software Group“ и „William Hughes“  разказват за възможностите, които България предлага на инвеститори избрали я за разширяване на своя бизнес.

Калин Радев е основател на “Sоftware Group” и споделя, че ИТ индустрията ще стимулира икономическия растеж и дори има потенциала да привлича чуждестранни специалисти. Неговата компания е пример за това, тъй като екипът му се състои от експерти от държави като:Южна Африка, Македония, Ирландия.

Според данни,  всяка година от чужбина се връщат 10 000 българи.Това са ИТ специалисти с голям опит и ценни умения, които са широко търсени от ИТ  индустрията, която генерира 3,6% от БВП на страната.

Бен Кокс, генерален мениджър на “William Hughes”, разказва че избора на България се е оказало голям успех за неговата компания, като посочва, че фабриката  им в гр. Пловдив е нараснала от една машина и 10 работници до 65 машини и 180 работници.

“Производството на автомобилни части е нараснало забележително през последните 15 години. Сто и тридесет чуждестранни компании дават работа на повече от 40 000 работници. Отделно от това, автомобилната индустрия има продажби в размер на 2 милиарда евро за 2016 година.Това се равнява на повече от 4% от националната продукция. От 2012 насам растежът е експлозивен, припомняйки че тогава индустрията е наброявала по-малко от 40 предприятия и 9000 работници”, подчертава Любомир Станиславов, главен изпълнителен директор на Automotive Cluster Bulgaria.

Аутсорсинг секторът включващ български и чуждестранни фирми, показва подобни нива на експанзия с наличието на 47 000 служители на пълно работно време. Очаква се до 2020 това число да нарасне на 62 000. Секторът допринесе миналата година с 1,5 милиарда евро за икономиката,това e 3,6% от националното производство.

Въпреки положителните тенденции в обзора, инвеститорите споделят за трудности свързани с пречки при съдебни процедури и съдебни решения.

“Българска агенция за инвестиции /БАИ/ и Министерство на икономиката помагат тези проблеми да се решават бързо. Има няколко казуса, по които сме били в състояние да предоставим подкрепа на инвеститорите, изправени пред предизвикателствата в административните съдилища и да ускорим съдебните процедури.” , коментира Стамен Янев, Изпълнителен директор на БАИ.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега