Бизнес

Доналд Тръмп не се пести, дългът на САЩ нараснал с $2 трлн. за две години

0

Държавният дълг на САЩ е нараснал с над 2 трлн. долара за близо двете години от идване на власт на президента Доналд Тръмп на 20 януари 2017 година. Това съобщи телевизия Си Ен Ен, анализирайки данни на Министерството на финансите.

Държавният дълг “за времето, през което републиканците контролираха Камарата на представителите и Сената, е достигнал 22 трлн. долара (21,974 трлн долара)”, съобщи телевизионният канал. Това означава, че от началото на мандата на Тръмп показателят е скочил с 10 процента.

В предизборната си кампания от 2016 година Тръмп заявяваше, че ще реши проблема с огромния национален дълг за два президентски мандата или “за осем години”. Той изрази увереност, че след планираните от него икономически реформи и преразглеждане на търговските договори ще настъпи икономически растеж, който ще позволи на САЩ да изплатят дълга си. След идването си на власт Тръмп каза, че парите получени от въведените търговски мита ще се използват за погасяване на дълга.

През финансовата 2018 година (която в САЩ започва от 1 октомври) бяха необходими над шест месеца за увеличаване на дълга от 20 трлн. долара до 21 трлн. долара. Според консерваторите в Конгреса твърдят, че правителствените разходи остават без контрол и това може да доведе до още по-голям дефицит през идните години.

Съгласно действащото законодателство правителството може неограничено да увеличава федералните заеми до 1 март 2019 година. След това се задейства т. нар. таван на дълга, който не позволява да бъде превишавано дълговото равнище, достигнато до този срок.

По данни на МВФ държавният дълг на САЩ ще се увеличи от 108 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 г. до 117 процента през 2023 година.

Настоящите проблеми с дълга на Вашингтон са последица от финансово-икономическата криза от 2007-2008 година. Оттогава страната няколко пъти трябваше да вдига тавана на дълга и всеки път по този повод се разгаряха яростни политически битки между демократи и републиканци.

За осемте години на президентството на Барак Обама държавният дълг на САЩ скочи с над 9 трлн. долара и почти достигна прага от 20 трлн. долара. Американски икономисти прогнозират, че през 2026 г. показателят може да достигне 30 трлн. долара. Общият размер на БВП в САЩ в момента се оценява на 19,5 трлн. долара, отбелязва ТАСС.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега