Бургас, Култура, Политика, Топ новини

Домът на Георги Шагунов ще стане Музей на музиката

0

Общински съвет-Бургас  подкрепи идеята къщата на Георги Шагунов да стане Музей на музиката. Това стана след като на днешното си заседание местният парламент прие докладната записка от групата на Реформаторския блок за безвъзмездно придобиване на правото на собственост върху недвижимия имот, който в момента е частна държавна собственост. Предстои Община Бургас, чрез областния управител Вълчо Чолаков, да отправи искане до Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху имота.

Идеята за създаване на Къща на музиката е на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и Инициативен комитет от бургаски граждани. В края на миналата година те се обърнаха  с молба за помощ към общинските съветници от Реформаторския блок.

„Подобен музей на музиката съществува отдавна в къща във Виена, където обаче е живял дядото на Шагунов. Мисля, че трябва да последваме добрия пример и Бургас да отдаде дължимата почит на човека, който е написал редица произведения, сред които марша„Един завет” и Химна на независимостта”, каза Тошко Иванов от групата на РБ.

Георги Шагунов е бил капелмайстор на 24-ти Черноморски пехотен полк и заслужено е  наричан Бащата на музиката в Бургас. Той има принос за създаването на музикални дружества и Музикално училище в града. Още приживе е обявен за почетен гражданин на Бургас.

„За съжаление от много време сградата, където в продължение на 50 години е живял Георги Шагунов, не се използва и се руши. Само паметната плоча, която също е разбита, напомня, че това е бил неговият дом. След превръщането й в музей на музиката, къщата  трябва да представлява не само културна и туристическа атракция, съхранила музиката на маестро Шагунов, оставил близо 2 000 музикални произведения от всички жанрове в наследство. Тя трябва да бъде място за музикално образование и занимание на многобройните музикални възпитаници на Бургас, които се изявяват не само в страната, но и по света”, обясни  председателят на групата на Реформаторския блок в ОбС  Георги Митев.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега