Бургас, ИЗБОРИ 2017, Интервю, Политика, Топ новини

Доц. Пенка Георгиева: Удължаването на срока за гласуване ще пребори вота под натиск (ВИДЕО)

0

Доц. д-р Пенка Георгиева е кандидат за народен представител от листата на коалиция “Реформаторски блок – Глас народен” в Бургас. Не е член на партия, но е част от Гражданския съвет на Блока от самото му създаване.

Тя е експерт в сферата на електронната демокрация, електронното и машинното гласуване и затова решихме да говорим с нея за плюсовете от промяната в начина на гласуване. Доц. Георгиева ни разказа и за идеите, които има за промяна в изборното законодателство, които освен, че ще повишат активността на гражданите може да предотвратят гласуването под натиск.

“Крайно време е в България да се въведе възможността да се гласува електронно. Плюсовете са няколко. Първият е, че много повече хора ще имат възможност да гласуват. Ще се освободят ресурси – комисии, застъпници, наблюдатели. Самият процес на гласуване ще бъде по-модерен и ще гарантира участието на много по-голяма част от гражданите, най-вече на младите.”, категорична е доц. Георгиева.

Тя допълни, че електронното гласуване няма да е достатъчно, за да се повиши избирателната активност. Според Георгиева въвеждането на няколко различни начина за гласуване ще бъде по-добър вариант. Сред тях са машинното гласуване и гласуване по пощата. Тя уточни, че някой от тези методи ще изискват и удължаване на срока за гласуване. Вместо да гласуваме в един ден да се гласува цяла седмица.

“Ако за една седмица можем да даваме гласа си, например последният подаден електронно е валиден, ще се преодолее проблемът с гласуването под натиск. Публична тайна е, че група от хора гласуват под натиск и не взимат решение, според своите разбирания.”, каза Георгиева.

Машинното броене на гласовете ще помогне за елиминирането на човешките грешки при отчитането на гласовете и преференциите.

За да се случат всички тези предложения доц. Георгиева е категорична, че трябва консенсус между политиците и ефективна работа на специалистите, които ще изготвят системите за гласуване. Според нея е напълно достатъчно в срок до 2020 г. да бъдат изградени технологично тези варианти за гласуване.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега