Бургас, Култура, Общество, Топ новини

До средата на юни се приемат предложения за наградата „Нестинарка“

0

Срокът за подаване на предложения за наградата на 44-то издание на Международния фолклорен фестивал – статуетката „Нестинарка“, тази година е до 15 юни. Престижното отличието символизира признанието за изключителни заслуги за развитието, съхранението и разпространението на българския фолклор.

Заявленията ще бъдат приемани до средата на юни на адрес: площад „Тройката“ №1, Дом на нефтохимика, 2 ет., в деловодството на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ или на електронен адрес: letenteatar_bs@abv.bg.

Националната награда „Нестинарка“, учредена от Община Бургас, се присъжда на изпълнители и състави с изключителен принос в областта на българското фолклорно песенно и танцово изкуство, и заслуги в популяризирането и утвърждаването на българското народно творчество.

Отличието е ежегодно и представлява статуетка на нестинарка, чиито автор е скулптoрът Ненчо Русев и диплом. Носителят се определя от експертен съвет, по предложение на ръководителя на МФФ. Експертният съвет включва специалисти от областта на фолклора, представители на Община Бургас и медийни партньори.

Носители на „Нестинарка“ през годините са изтъкнати творци и фолклорни състави като: проф. д-р. Стефан Чапкънов, Калинка Згурова, Надка Караджова, Янка Рупкина, Верка Сидерова, Магда Пушкарова, Георги Павлов, ансамблите „Филип Кутев“, „Странджа“, „Тракия“, „Пирин“, „Пазарджик“, „Атанас Манчев“ и др.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега