Общество

До месец ще разберем второ качество ли са храните у нас

0

Между 15 и 22 юни ще бъдат готови резултатите от проверката на министерство на земеделието и храните за наличието на двоен стандарт при предлаганите у нас и на запад стоки. Това заяви пред бТВ министър Румен Порожанов ден след като министри се събраха извънредно, за да обсъдят темата. 

Набелязани за проверка са храни от пет групи: шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Порожанов обясни, че вече са закупени над 30 вида стоки от три различни супермаркета в Австрия и Германия, които ще бъдат сравнени с продавани у нас изделия.

Внесените продукти са на производители от 7 или 8 страни, уточни министърът, а във всяка от изследваните групи има по 5 производителя и 5 вида стоки. Предстои да бъдат закупени и стоките за сравнение от български магазини. 

Ще  бъдат проверени три аспекта, каза Порожанов. Ще се сравняват етикетите, а при разлика в съдържанието ще се анализира причина за нея. Отделно  ще се обърне внимание и на ценовата разлика, но по думите на министъра това е по-деликатна тема, защото цената се определя от пазара. 

Според министъра изследванията ще се извършат в сертифицирани и акредитирани лаборатории, така че резултатите не подлежат на съмнения. 

По повод изказването на Бойко Борисов, че ниското качество уврежда здравето, Порожанов коментира, че досега няма сведения за опасни стоки.

offnews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега