Общество

До изборите служебният кабинет няма да излъчва еврокомисар

0

До предсрочните избори на 26 март служебният кабинет няма да излъчва еврокомисар.

Ако обаче след вота, не се състави правителство, тогава служебното ще излъчи кандидатура, каза служебният премиер Огнян Герджиков на пресконференция , на която заедно с вицепремиерите тй отчете свършеното през първия месец на управлението.

По думите му страната ни не може да стои още дълго без еврокомисар.

След провала с машинното гласуване Герджиков обяви, че не вижда пречка гласуването да стане с хартиени бюлетини.

„Нашият кабинет беше поставен пред свършен факт. Беше прието машинното гласуване, но сe оказа, че за краткото време, с което разполагаме, не можахме да осъществим обществена поръчка, която да бъде с положителен резултат”, отбеляза той.

Премиерът посочи, че няма да бъде изненадан, ако бъдат атакувани резултатите от изборите. „Има Конституционен съд, който ще реши дали има или няма нарушение на изборните правила“, коментира Герджиков.

„За да бъдат касирани избори, трябва да се установи, че българските граждани не са могли да упражнят правото си на глас и че изборите не са били честни и демократични”, подчерта той.

Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев посочи, че подготовката на изборите на 26 март върви съгласно плана и без особени затруднения. Конституционното право на хората да гласуват при равни условия ще стане с ползването на познатия способ чрез хартиени бюлетини. Има обжалване на фирма, която се занимава с подготовката на изборните книжа, очаква се ВАС да се произнесе днес, добави Янев.

Служебният кабинет има амбицията да подаде молба за влизане на България в Предверието на еврозоната – ЕРМ2, каза още премиерът Огнян Герджиков. България отговаря на три от четирите критерия, но това е политически въпрос и са нужни консултации с другите страни в еврозоната. Задачата е много трудна има много работа и ще се радвам ако успеем да я свършим, но се пак не мога да гарантирам, добави Герджиков.

Източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега