Общество

До 1 г. пускат ТОЛ системата, държавно предприятие ще я оперира

0

Започва изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата, обяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

 

Преди два дни премиерът Бойко Борисов заяви, че ако до понеделник (днес) ТОЛ системата не заработи, ще я направи държавна. Причината ТОЛ системата да не бъде стартирана са постоянните обжалвания от фирми, които имат интерес тя да не тръгне.

“Системата е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет“, каза инж. Атанасов, цитиран от агенция “Фокус”.

По думите му трафикът на транзитно преминаващи през страната ни тежкотоварни автомобили за денонощие е между 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Огромен е и трафикът от Европа за Близкия Изток, особено през летните месеци. “От него също се губят огромни средства”, заяви инж. Дончо Атанасов. Затова според него е изключително важно за държавата тази ТОЛ система да бъде изградена. „Този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща и порядъчно най-много“, добави инж. Атанасов. Надеждите са догодина системата да заработи, очакваните приходи на годишна база от нея ще стигат до 1 млрд. лв. 

Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години заради обжалванията. Очаква се изграждането й да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Оттогава-досега тя все се обжалва. 

 

Пътният сектор у нас се издържа основно от лекотоварните автомобили, целта е новият модел да самофинансира пътната инфраструктура.

offnews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега