Общество

Днес отбелязваме световния ден за борбата с рака

0

На днешния ден, 4 февруари отбелязваме Световен ден за борба с рака, откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания.

Тазгодишното отбелязване на Световния ден за борба рака минава под мотото „Нека направим нещо заедно”. Целта е намаляване на преждевременната смърт причинена от рак под 25% до 2025 година.

Според Световната здравна организация (СЗО) ракът е основна причина за смъртността, която е причинила смъртта на 7.6 милиона души през 2008 година. В доклада на СЗО се отбелязва, че една трета от тях биха могли да бъдат предотвратени с по-добра превенция, ранна диагноза и лечение.

На всеки 100 души, които се разболяват от рак, 30 биха могли да се спасят от смъртта с гореизброените превантивни мерки и лечение.

В Европа при един от всеки трима души е открито раково заболяване, а един от четирима умира.

Ако заболяването продължава да се развива със същите темпове, то през 2030 година общият брой на хората, които ще умрат от рак е 12 милиона.

Най-разпространените видове рак са – ракът на гърдата при жените и ракът на белите дробове при мъжете.

Всяка година СЗО подпомага Световна организация за глобален контрол над рака да организира различни събития, които да информират населението за коварната болест.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега