Бургас, Топ новини

Димитър Николов: Недопустимо е да се намалява приемът в специалностите „Туризъм“ и „Здравни грижи“ в Бургас

0

Кметът Димитър Николов остро възразява срещу  решението на Министерството на образованието и науката за драстично нама-ляване приема на студенти в Университет “Проф. д-р Асен Зла-таров” по няколко ключови за региона специалности.
Силно са редуцирани местата за студенти в специалност “Здравни грижи”. От 63 предложени места са одобрени едва 9. В специ-алността “Туризъм” предложените 320 места са намалени на 88.

“При такава фрапираща нужда от специалисти, вместо да насър-чаваме младите хора да се учат и развиват, в Бургас местата са орязани за сметка на софийските вузове”, коментира кметът Ни-колов.

Днес той изпрати писмо до министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, в което настоява за преосмисляне на това решение и възстановяването на план-приема в специалностите “Здравни грижи” и “Туризъм”.

В медицинския колеж към университета се обучават рехабилита-тори и помощник-фармацевти.

Намаляването на бройките за този тип специалисти е нелогично в момент, когато предстои открива-нето на медицински факултет в града. За неговото създаване са полагани дългогодишни усилия с цел да се осигури високо качес-тво на здравните услуги в града и региона, посочва в мотивите си Николов. Кметът подчертава, че в момента има остър недостиг на медицински кадри, а потребността от такива специалисти в Бур-гаско непрекъснато се увеличава заради интензивното развитие на региона.

“Намаляването на бройките за тази специалност е в разрез и с очакването на бургаската общественост, нуждите на бургаското здравеопазване и  амбициите на Община Бургас за откриването на Медицински факултет, който да подпомага с кадри двете уни-верситетски болници в града”, казва Николов в писмото си до министър Николай Денков.

Кметът Николов възразява и срещу намаляването на приема в специалност “Туризъм”. Специалистите, които университетът подготвя, са едни от най-успешно реализиращите се на пазара на труда. Това беше потвърдено многократно по време на срещите, които Община Бургас организира с представители на туристическия бранш в търсенето на решения на проблемите и подобряването на туристическите услуги.  
Димитър Николов определя като недопустимо подобно решение и е категоричен, че подобна мярка неминуемо ще увеличи труд-ностите за туристическия бранш, който изпитва все по-голяма нужда от добре подготвени кадри. Това от своя страна ще повлияе негативно както на региона, така и на България като туристическа дестинация.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега