Бургас, Политика

Николов в Брюксел: Градът е толкова голям, колкото са и амбициите му

0

Кметът на община Бургас Димитър Николов участва в заседание на Постоянната комисия по регионално развитие към Европейския парламент. Пред партньорите от Мрежата на европейските градове и региони  EUROCITIES той представи резултатите на Бургас в устойчивото градско развитие с презентация на тема “Подход към интегрирано градско развитие и влиянието върху град Бургас на политиката на сближаване”.

“Икономическият растеж и социалното развитие през последните 7 години се дължат на активното участие на Бургас в подготовката и изпълнението на проекти, съфинансирани от европейските фондове чрез оперативните програми. За периода 2007 – 2013 г. техният брой е 37. Обхватът и мащабът на реализираните проекти изправиха Бургас пред необходимостта от развитие на допълнителен административен и експертен потенциал, разработването на нови партньорски и бизнес модели. Резултатът от това е 21 успешно финализирани проекта до февруари 2015 година, а над 73% от договорените средства са разплатени”, подчерта Димитър Николов.

Кметът на Бургас посочи по-важните проекти, които се реализират в града. Сред тях е проектът за Интегриран градски транспорт на стойност 67 милиона евро. Същевременно над 20,7 милиона евро са инвестирани в изграждането на модерна система за управление на отпадъците, която обслужва не само Община Бургас, но и още 8 общини в региона. Николов допълни, че един от успешните проекти е реконструкцията на културно – историческото наследство на о-в Света Анастасия. Той е много добър пример за това как европейските инвестиции могат да бъдат използвани за стимулиране и развитие на местния потенциал. След неговото възстановяване само за 5 месеца, островът е посетен от над 50 000 туристи. През 2014 година е отчетен ръст на туристите от 36% спрямо 2007 година.

При представянето на Бургас пред партньорите от Европейската мрежа за градове и региони Димитър Николов заяви: “Градът е толкова голям, колкото са и амбициите му. Целите, които си поставяме са свързани с обновяване и модернизация на инфраструктурата, с предоставянето на качествени и ефективни услуги, със създаване на работни места и икономически растеж. Резултатът, който постигаме, е цялостна промяна на облика на града, създаване на нова градска култура и самочувствие”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега