Бургас, Политика, Топ новини

Димитър Николов: Търговци, не вдигайте спекулативно цените на лекарствата заради грипа

0

Кметът на Бургас Димитър Николов призова търговците на противогрипни лекарства да не вдигат спекулативно цените им заради обявената епидемия.  Повод за апела му са сигнали от граждани, които установили, че изписаните от личните им лекари лекарства против грип се продават в някои аптеки на завишени цени.

Николов издаде заповед и за промяна на дневното меню на детските градини и яслите на територията на общината. Освен недопускането на външни лица и родители в сградите, директорите са задължени да предлагат на децата наситена с витамини храна и включат повече плодове и чай.

Грипната ваканция в бургаските училище ще продължи до петък включително. Тогава ще се събере и областния епидемиологичен щаб, за да се анализират последните показатели за броя на заболелите.

Всички служители на Община Бургас, които работят във фронт офиси, ще обслужват гражданите с противогрипни маски, които ще бъдат предоставени от МБАЛ Бургас. Ограничава се и провеждането на масови културни и спортни събития, особено с участието на деца.

Кметът Николов и областният управител Вълчо Чолаков взеха решение, да поискат съдействие от Министерството на здравеопазването за доставяне в Бургас на противогрипни лекарства, които да се раздават в болниците и на работещите в обществените институции.

Данните на РЗИ показват рязко увеличение на заболелите през уикенда. 70 % от тях са носители на щам А и щам В. За разлика от миналата година, когато заболелите бяха предимно във възрастова група над 55 години, сега най- много заболели има при децата от 0 до 14 години.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега