Бургас, Политика, Топ новини

Любен Дилов и Ивайло Вълчев с най-високо одобрение сред водачите

1

Бившите народни представители и водачи на листите на ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ” Любен Дилов-син и Ивайло Вълчев са най-одобряване сред бургазлии.

Това сочи проучване на регионалната социологическа агенция Vox Populi, проведено сред 509 пълнолетни граждани от Област Бургас в периода 31 май – 3 юни 2021 г. В него е измерено одобрението и неодобрението сред политиците и евентуални водачи на листи от 2-ри МИР-Бургас.

Любен Дилов-син запазва преднината си като най-харесван политик в бургаско с 19,5% одобрение. Неодобрението към него също държи високи нива и само един от водачите на листи, засега, има по-висок отрицателен рейтинг. 18.5% казват, че нямат доверие на Дилов.

Ивайло Вълчев от своя страна продължава да държи висок рейтинг – 18,60% одобрение, докато негативно настроените към него са едва 10.4%. Вълчев направи и най-силната преференциална кампания, като с над 5000 преференции отвя и най-силните индивидуални играчи.

Веднага след тях излиза лидерът на Движение “България на гражданите” в Бургас Живко Табаков. Той изпреварва водачът на листата на БСП Петър Кънев с одобрение от 16,8% от бургазлии. Табаков бе сред най-активните общински съветници до момента, а сега се опитва да пренесе същото амплоа и в парламента. Недоверието към него остава почти непроменено, в сравнение с преди два месеца – 15%.

Социалистът бизнесмен Петър Кънев заема четвърта позиция с одобрение от 15,3%, но повишено неодобрение от 21%. След поредицата скандали с обществени поръчки за милиони, които е получавал от ГЕРБ и въвеждането на ненужните екостикери, които ще бръкнат в джоба на всички обикновени българи, мнението на бургазлии за спуснатия водач на БСП в Бургас се влошава.

Димитър Нейденов от Демократична България също повишава доверието към себе си. 13,4% от бургазлии казват, че одобряват действията му, което е с почти 4% повече от одобрението, което имаше водачът на листата на ДБ – Ивайло Мирчев преди два месеца.

Патриотичният сектор още не е ясно кого ще издигне за водач на листата, но сред местните политици се откроява бившият депутат Христиан Митев от НФСБ. Той успява да събере около 8% одобрение с консенсусния и делови характер, който притежава.

Както при партията, така и при водача ДПС и Севим Али запазват нивата отпреди два месеца. Очевидно техните твърди ядра едва ли ще направят крачка встрани и ще преповторят до голяма степен резултата от 4-ти април.

Тук може да видите и цялата графика:

 

 

За проучването:

Представително проучване за Област Бургас е проведено от Агенция Vox Populi и е финансирано със собствени средства.

Анкетирани са 509 пълнолетни граждани, в периода 31 май – 3 юни 2021 г. чрез пряко стандартизирано телефонно интервю (CATI).

Агенция Vox Populi е социологическа агенция, която се занимава с изследването на нагласите в обществото.

Екипът е съставен изцяло от млади експерти и работи под ръководството на проф. Татяна Коцева –университетски преподавател и учен в катедра по демография в Института за изследване на населението и човека към БАН

 


1 Коментар

  1. Киро Киров юни 4, 2021 at 9:03 -  Отговор

    Мислех,че бургазлии са мислещи и прагматични хора, но явно новата вълна приходящи е изменила човешкия ареал. Може ли да се посочат аргументи като: , какъв политик е примерно Любен Дилов син ( известен ,че е син на баща си), капацитет в коя област засягаща пряко човека е специалист , и.т.н. или одобрението е първосигнално само за това,че е представен от ГЕРБ. Мислете малко!?

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега