Бургас, Политика, Топ новини

Диана Йорданова: След промени в закона митничарите ще извършват оперативно-издирвателни дейности

0

„С промените в Закона за митниците ще се даде право на служителите им да извършват оперативно-издирвателни дейности. Според предложенията, които се обсъждат, митниците ще имат автоматизиран достъп до информационната система на МВР, но само до определена информация, свързана с конкретния предмет на разследването.

Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова, която е и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента. Въпросните промени бяха гласувани на първо четене в ресорната комисия на редовното й заседание.

“Още един важен момент – служителите на агенцията ще имат право да извършват и т.нар. конвойна дейност на територията на страната на хора, които са задържани до 72 часа по Наказателния кодекс”, допълва Йорданова.

Друга важна промяна, която се предвижда е, че влезли в сила решения на Агенцията ще се изпълняват и докато тече евентуална процедура по обжалването им, а не както досега – да бъдат спирани, докато съдът се произнесе по обжалването.

„Целим и да се затегнат изискванията при назначаване и повишаване на служителите на агенцията. При постъпване на нова длъжност, всеки ще трябва да минава професионален и психотест и това ще се случва при всяко ново повишение. Досега митничарите са декларирали имуществото си само на влизане в Агенцията, но с промените в закона ще трябва да го правят и при напускането на системата. Промените в Закона за митниците предвиждат и въвеждане на ротация на служителите. Такава е европейска практика, която считаме, че трябва да бъде приложена и у нас. Това може да стане, след като се преодолеят различни законови ограничения, както в Кодекса на труда, така и в Закона за държавния служител”, коментира още народният представител от ГЕРБ-Бургас.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега