Бургас, ИЗБОРИ 2017, Политика, Топ новини

Диана Йорданова: Плоският данък е в опасност, ако БСП е на власт (ВИДЕО)

0

Финансовата желязна лейди на ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова заяви в интервю за VoxBurgas, че има реална опасност от премахване на плоския данък, ако БСП дойде на власт.

Според нея самият факт, че по време на бюджетна процедура 2017 от БСП са внесли предложения, които на практика са давали възможност за въвеждането на пропорционална скала за облагане на доходите, както и скала, според която всеки едноличен търговец или собственик на малък бизнес би следвало да плаща средно около 20% данък е показателен. Тя допълни, че плоската данъчна ставка от 10% е предпоставка за олекотено данъчно бреме и хората са се научили, че това е добър, поносим данък.

“Само ще припомня, че след като те си внесоха предложението, срещайки реакцията на хората, побързаха да го оттеглят, и то забележете в пленарна зала, когато гледахме данъчни закони, независимо, че бяха поели ангажимент да го оттеглят преди това. Единствено заради присъствието на здравомислещи депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок, както и други, които ни подкрепиха, съумяхме да преодолеем това тяхно предложение и все още да сме с една от най-ниските данъчни ставки в ЕС.”, каза бившия депутат от ГЕРБ-Бургас.

Според Йорданова вдигането на средната работна заплата и минималната работна заплата след четири година, съответно на 1500 лева и 650 лв е напълно реално. Тя уточни, че в тяхната програма няма обещания, а има реално разписани действия и политики, които са изготвени от експерти.

Същото важи и за увеличаването на БВП на България с 30 млрд. за четири години. Йорданова заяви, че основната причина за ръста на икономиката е вътрешното потребление и износа, а не еврофондовете. Причина за това, според нея, е спокойствието и мотивацията на хората, които инвестират и харчат парите си тук.

„Този темп на развитие трябва да продължи, чрез създаване на бизнес средата, подходяща за инвестиции. Спокойно може да говорим за един ръст от 6% след 4-ри години. Тогава ще можем да говорим за увеличаване на доходите във всички сфери.“, подчерта бившият зам.-председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

Тя е категорична, че БСП предлага мерки за харчене на пари, както в недалечната 1997 година – „Виденовата зима“. Десните предлагат условия, които да създадат една добра бизнес среда, чрез която работодателите да са спокойни и да повишават доходите, хората да получават по-високи средства.

„Ние винаги сме били критикуване, защото казваме, че трябва да харчим толкова, колкото произвеждаме.“, подчерта Йорданова.

Според нея е спекулация, че дълговото бреме на държавата расте по време на управлението на ГЕРБ и твърденията на БСП за дълг от 16 млрд. лева са неверни.

„Гласувахме тригодишна рамка за поемане. Към момента са поети 10,5 млрд. дълг. От тях 5 млрд. са в сметките в БНБ, т.е. в държавния резерв. Още 5 млрд.  за плащане на стари дългове. Покрихме един дълг от времето на Милен Велчев, на който му предстоеше сега падеж, използвахме за заплащане на т.н. „Голям шлем“. Всичко е ясно, просто някой колеги трябва да седнат и да прочетат.“, уточни Йорданова.

Цялото интервю с нея може да гледате тук:

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега