Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Диана Йорданова: Фискалният резерв е под задължителния минимум (ВИДЕО)

0

Диана Йорданова е родена на 18 януари 1971 година в град Бургас. Завършва Английска гимназия в морския град, а след това завършва”Висша математика” и “Счетоводство и контрол”. Собственик на счетоводна къща, член на Областно ръководство на ПП ГЕРБ Бургас и бивш общински съветник в Бургас. На 9 ноември 2011 година става член на парламентарната група на ГЕРБ в 41-то НС, както и член на Комисията по бюджет и финанси. В 42-то Народно събрание освен член на Комисията по бюджет и финанси е и в Комисията по енергетика.

Г -жо Йорданова, като депутат в предишното Народно събрание бяхте част от комисията по бюджет и финанси и може би няма по-подготвен кадър на местната структура на ГЕРБ-Бургас, които да е запознат в детайли с тази материя. Как оценявате финансовото бъдеще на България? Ще успеем ли безпроблемно да изготвим бюджет 2015 или вече сме закъснели с актуализацията на бюджет 2014?

Добър ден! За огромно мое съжаление, ще се наложи в изключително бърз порядък следващото Народно събрание,още в първите си дни, да започне с актуализация на Бюджета 2014 г., защото ако си спомняте, само допреди два месеца ние бяхме първите, които настоявахме такава актуализация да се случи. Своите мотиви сме ги излагали още от ноември-декември 2013 г., когато вървеше бюджетната процедура за 2014 г.. За голямо съжаление се оказа, че нашите прогнози са били верни. Не за друго, не защото сме някакви хора, които виждаме в бъдещето, а просто защото имаме визия и защото стъпваме на твърди икономически макропоказатели.

Истината е, че ако не се актуализира бюджета сега, няма как да вървим към бюджетна процедура за следващата 2015 година поради една проста причина. Фискалният резерв на държавата е под минимума, който е заложен още с подписването ни на договора при приемане в Европейския съюз.

Какво имам предвид – ние трябва да имаме като разполагаемост 4,5 млрд. лева. Това, което върви, ако мога да кажа като опорна точка, сред нашите опоненти е, че едва ли не фискалният резерв надхвърля 8 млрд. лева. На хартия, на книга е така, само че трябва на всички да е ясно, още веднъж го казвам, вътре сумите, които са в този бюджет са на практика суми от заеми. Тези заеми бяха взети от правителството на старата Тройна коалиция, която управляваше до юли месец, защото те им трябваха за погасяване на заеми.

До края на годината, за да не стане много професионален дебата, само ще подчертая, че имаме две плащания по кредити, които сме взимали. Началото на 2015 г. – на 15 януари имаме плащане от близо 1,5 млрд. лева, това е по един стар дълг, които беше взет навремето от Милен Велчев по време на управлението на НДСВ. Така че реалностите са такива – кой каквото ви казва, че на хартия било над 8 млрд. и всичко е цветя и рози, е просто поредния балон и поредната опорна точка на колегите от БСП.

Описахте една доста мрачна картина във финансовата сфера. И това на фона на обещанията за теглене на нови заеми от ГЕРБ, с които да се санират блоковете, с които да се извършат много от приоритетите, залегнали във вашата програма – това няма ли допълнително да утежни финансовата ситуация?

Вижте, при нас важното е било винаги да поставяме картите на масата, да разглеждаме нещата така както са, а не да замазваме очите на хората преди избори. Нашата сила, и мисля, че това винаги е било оценявано, е че ние сме говорили винаги истината, колкото и да не била приятна тя.

Относно санирането, което споменахте, това действително е една от най-големите задачи, за мен лично е една от най-силните страни на програмата на ГЕРБ, която е програма с точни разписани стъпки кога и какво трябва да се случи, за да вървим към стабилитет на държавата. Нещо към което всички трябва да се стремим, но не с лъскави обещания, не с хвърляне на разни фойерверки във въздуха, а с реалности, които обаче се постигат с много работа. Програмата за саниране ще обхване, в първите две години, повече от 50% от домакинствата, живеещи в т.нар. панелни блокове на територията на страната. Тяхното саниране ще отнеме 2 млрд. като ресурс, но ние считаме, че това финансиране може да си го набавим от една страна както от Европейските фондове, които и към момента отпускат средства за това, но поради начина по който през 2007 г. са определени правилата всички знаем, че нямам как да се случи, защото една собственост, дори в един вход има проблеми. Хората не могат да се разберат и имат чисто битови проблеми от сорта на това как да си плащаме асансьора или как да си плащаме осветлението, а камо ли да се тегли някакъв кредит, с който да се покрива такъв вид саниране.

При нас това, което е заложено, което обещаваме и което ще изпълним, ако разбира се на 5 октомври българският народ ни даде своето доверие, ще бъде 100% безвъзмездно за сметка на държавата. Програма, която ще се реализира чрез Общините, с изключително опростена процедура. Това, което ще бъде необходимо е единствено собствениците на етажната собственост да се подпишат, за да дадат своето съгласие, че желаят да бъдат включени в тази програма, а съответният домоуправител да представи това съгласие в Общинска администрация. Нищо повече. Така че това е нещо, в което действително си заслужава да се инвестират дори и заемни средства. Ще ви обясня защо. Защото това е един цял процес.

Както винаги сме подчертавали, нашата цел е не да наливаме пари в нереформирани сектори, а нашата цел е да се дават пари така че да могат да може да се създават условия за развитието на бизнеса. Защото санирането е един процес, в който ще бъдат ангажирани строителни фирми, както фирми свързани с обследвания, ще се разшири пазара на строителни материали, въобще ще бъдат ангажиране на страшно много хора. А това води от една страна до намаляване на безработицата, а от друга страна до развитие на самия бизнес.

Като стана въпрос за безработица, като експерт,  как бихте коментирали една от основите тези на ваши конкуренти или опоненти, както изберете така ги наречете, за откриване на един милион нови работни места? Възможно ли е това нещо?

Аз нямам навик да коментира по принцип други политически партии, всеки си има свои виждания, но само ще подчертая един факт. По наши последни данни, говоря за данни от юли месец, безработните в България са били в порядъка около 360 хиляди. Всеки един интелигентен човек може да си направи сметката, че няма как ти да откриеш 1 млн. нови работни места, при условие, че имаш 360 хиляди безработни. Т.е. от къде ще дойдат останалите? Някъде отвън, може би?

Може би ще внасяме работна сила?

Този въпрос трябва да бъде зададен на силата, която прокламира такива гръмки идеи. Но сметките са ясни, то е математика. От едната страна са 360, а от другата са 1 милион. Абсолютно невъзможни неща.

За финал ако може да ни кажете кое ще бъде първото нещо, което ще направите ако станете депутат в следващия Парламент? Ще внесете ли законопроект за стабилизиране на държавата? Вие сама загатнахте за актуализация на бюджета. Кое е най-важното нещо, което ГЕРБ трябва да направи първо?

В чисто личностен план, първото нещо, което ще направя е да, пак подчертавам ако сме успели в този период, в който работим да привлечем вниманието на хората и по някакъв начин тяхното доверие, е да благодаря на всички за това, че са си дали гласа за нас. Защото на практика, вие си спомняте, че в началото на кампанията бях направила едно послание, че политиците трябва заслужим доверието на хората отново, т.е да го върнем, защото то беше сринато, за съжаление, за една година до основи. Така че първо ще благодаря за кредита на доверие, който ни се дава в аванс. В чисто професионален и политически план действително актуализацията на бюджета е първото нещо, с което ще се занимаваме и което е изключително важно за държавата. Може би ръка за ръка с актуализацията ще върви, ако дотогава, искрено се надявам да има разрешение въпроса, но ако няма, и ситуацията около “КТБ”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега