LifeStyle

Девет красиви градчета и села, залeти от туристи (галерия)

0

Много малки и китни градчета и селца привличат все повече туристи в последните години. Защото са истински туристически бижута. Тяхната популярност расте, а с това – и потокът от хора, което не винаги е добра новина.

Вижте галерията от 9 такива красиви места, на които масовият туризъм не влияе много добре.

1. Лавертецо, Швейцария


Малкото селце е наричано Малдивите на Швейцария, но местните вече са недоволни от тълпите туристи. Историята започва с един клип, публикуван в социалните мрежи, който рекламира селцето – Малдивите са само на час от Милано. И започват тълпите, а местните са недоволни от оставените отпадъци и лошото паркиране на пристигащите туристи. Десетки хора идват, за да се изкъпят в реката и смущават спокойния идиличен живот на жителите.

2. Монтеросо ал маре, Италия


Това селце е част от популярните Чинкуе тере (Пет земи) в Лигурия. Тук тълпите туристи са големи, особено през лятото, най-вече от пристигащите круизни кораби в близкото пристанище Специя.

3. Корнилия, Италия


Корнилия е друго от селата от Чинкуе тере, разположено между Монтеросо ал маре и Специя. Годишно петте селца привличат 2,5 млн. туристи. При положение, че всяко от тях има по малко над 1000-1500 жители. Затова и от Националния парк Чинкуе тере обявиха, че може би е време да се въведат квоти за туристи.

4. Живерни, Франция


Малкото градче Живерни се намира на около 80 км северозападно от Париж, на брега на Сена, и е дом на едва 502-ма души. Но всяка година посрещанад 530 000 туристи. Причината – тук е бил домът на великия живописец Клод Моне (на снимката), и градините му, които той е рисувал, са като магнит за посетители.

5. Алберобело, Италия


Това малко селце в южна Италия – в Пулия, също привлича огромни тълпи туристи заради белите си варосани къщички (наречени трули), сякаш излезли от анимационен филм. От 1996 г. селцето е под закрилата на ЮНЕСКО. То има над 10 000 жители, но през летните месеци туристите ги превъзхождат по брой.

6. Ия, Санторини


Санторини е едно от егейските чудеса, със своята извита форма край морето, разположен върху заспал вулкан.  Селцето Ия (наричано още Ойя) в северозападната му част концентрира най-много посетители. Защото е прочуто с прекрасните места, от които може да се наблюдава залеза. В него живеят около 1500 души, и, както се досещате, много повече туристи.

7. Позитано, Италия


Едно от най-красивите места по крайбрежието на Амалфи, Позитано е обикновено рибарско селце през 1953 г., когато Джон Стайнбек  пише материал за него в „Харпърс Базар”. Местните са около 4000 души, а лятото туристите са повече.

8. Хускар, Испания


С едва 221 жители, това селце стана световно известно, защото къщите му бяха боядисани в синьо и стана сцена за снимките на филма „Смърфовете”. Намира се на 100-тина километра северозападно от Малага. И докато преди се е радвало на едва 300 гсти годишно, само за 6 месеца след премиерата на филма тук идват 80 000 души.

9. Буньол, Испания


Буньол, на 25 мили от Валенсия, е дом на прочутия фестивал Ла Томатина, който привлича 30 000 души през август тук. Жителите са около 10 000. И после се грижат за почистването след голямото цапане с домати.

 Economic.bg

 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега