Общество

Детските градини ще работят и през уикенда

0

Детските градини ще работят и през почивните дни. Възможността е предвидена в новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Освен занимания в почивните дни, градините ще предлагат почасово отглеждане и през лятната ваканция – на деца извън съответния град.

Уикенд групите ще се разкриват при условие, че се запишат поне 12 деца, които редовно посещават градината. Съботно-неделните дейности ще се предлагат само за 4 часа – от 8.00 до 12.00 и без храна. 

„Първата трудност е човешкия ресурс – това са учители, възпитатели, медицински сестри. Вторият проблем е храненето на децата – в събота и неделя няма как да бъде организирано”, коментира Лилия Христова от дирекция “Образование” в община Варна пред бТВ.

Уикендът в детската градина ще струва на родителите по 11 лева на ден. Допълнителната такса се изчислена, за да да покрие разходите.

По думите на Петранка Николова, директор на ДГ “Калина малина” таксата ще се използва за заплащането работата на хората, които ще обгрижват децата и евентуално през зимата за отопление. 

Въпреки че все повече родители работят през почивните дни, трудно се откриват желаещи да се възползват от нововъведението.

Майка на дете в градината коментира, че е важно да се прекарва време с детето, след като през седмицата едва успява да му отдели достатъчно.

Месечното обучение на дете през лятната ваканция пък ще струва 100 лв.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега