Бургас, Политика

Депутатите одобриха повече пари за патрулни кораби за Военноморските сили

0

Парламентът одобри повече пари за патрулни кораби. Решението беше одобрено със 135 гласа “за”, 9 “против” и 1 “въздържал се” и го подкрепиха всички парламентарни групи без “Воля”.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов благодари за подкрепата на парламентарните групи. Той посочи, че този проект, както и предишните два, приети от парламента, за бойни машини и за авиацията, не са проекти на един министър, а за модернизация на българската армия. По думите му България е член на НАТО, но трябва да разчита на своите въоръжени сили.

С актуализацията на проекта за инвестиционния разход за придобиването на многофункционален патрулен кораб за ВМС предвидената сума достига почти 1 млрд. лв. В първия вариант бяха заложени 820 млн., а сега се предвижда сумата да стане 984 милиона с ДДС.

Разширяват се и вариантите за придобиването – закупуване на нов кораб, производство у нас или модификация на съществуващ такъв.

Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораби да имат основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия, които са избирателни и ще бъдат включени в договора в зависимост от наличието на средства.

Проектите за модернизация на армията няма накъде повече да бъдат отлагани, заяви военният министър. Той посочи, че съветските кораби на въоръжение са толкова стари, че е въпрос до три години те да излязат от употреба.Командването на флота е преценило, че са необходими четири кораба, но ние започваме този проект с два, уточни Каракачанов.

Относно съмнения на депутати за корупция при реализацията на проектите, министърът коментира, че корупционен заряд има във всичко, въпросът е как ще се направят тези рискове минимални. По думите му въпросът е да се даде възможност за участие на български фирми и на големите световни фирми в тази област и в конкуренцията да се появят най-добрите възможни условия за сключване на договор.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега