Политика

Депутатите одобриха новия външен дълг, Касабов и Сидеров почти се сбиха

0

С обиди и почти бой новият външен дълг от 16 милиарда лева бе окончателно одобрен от депутатите в Народното събрание. Дебатите дори стигнаха до хомофобски обиди и лични нападки.

На първо четене 161 депутати гласуваха “за”, 50 бяха “против”, а 12 се въздържаха. На второ – 159 души подкрепиха заема, 48 бяха „против”, а 11 се въздържаха.

Припомняме, че в рамките на днешното заседание настъпи обрат в позициите на АБВ, ДПС и БДЦ, които подкрепиха искането на кабинета за нов дълг. Така с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ искането на кабинета мина безпроблемно. “Против” заема гласуваха от БСП и “Атака”, а Патриотичният фронт се въздържа.

До изненадващия обрат се стигна, след като в изказване от трибуната финансовият министър Владислав Горанов пое ангажимента поне 2 милиарда от този разчет да не се налага да бъдат ползвани.

„2 милиарда е минимумът от това, което няма да се използва от лимита по рамковата програма за поемане на дълг”, поясни Горанов.

Преди гласуването в почивките и по време на дебатитефинансовият министър проведе срещи с АБВ, БДЦ и ДПС. След това се стигна и до обрата в позициите. От БДЦ също намекнаха за промяна и поискаха почивка, която не бе дадена, но при гласуването те подкрепиха заема.

От трибуната Радан Кънев обяви, че е гласувал „против” на първо четене, но ще подкрепи заема на второ. Причината за отрицателния му вот бе фактът, че в обществото има съмнения, че с това гласуване от ГЕРБ искат да изкарат АБВ и Патриотичния фронт от управляващото мнозинство.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега