Област Бургас, Спорт, Топ новини

Делегация от Руен отново присъства на мазните борби в Одрин

0

Делегация от община Руен отново присъства на мазните борби „Къркпънар“ в Одрин. Групата бе водена от легендарния наш борец и бизнесмен Дончо Жеков и бе в турския град, за да наблюдава финалното провеждане на схватките.

Тази година на арената, където се провеждат борбите, бяха допуснати общо 4000 души на 20 000 капацитет, заради противоепидемичните мерки срещу коронавирус. През 2020 година провеждането на мазните борби за първи път в своята над 600-годишна история не се състоя поради пандемията.

Победител за трета поредна година стана Али Гюрбюз от силната школа на Анталия. Със спечелването на титлата той си заслужи и завоюването на златния пояс, който се дава на всеки пехливанин, спечелил три пъти подред борбите в Одрин.

Пред VoxBurgas.com от делегацията на Руен заявиха, че са много доволни от отношението към тях на южните ни съседи и обещаха, че догодина на празника на Руен турски представители ще бъдат поканени, за да наблюдават нашите мазни борби.

От 2002 година насам представители на клуба по свободна борба в Руен винаги са били канени в Одрин, за да наблюдават борбите. За първи път през 2004 година бяха допуснати да участват и чуждестранни борци, като привилегията да се борят тогава получиха осем борци от Руен.

Самите мазни борби важна част от  традициите на Турция и са включени в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално културно наследство.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега