Бургас, Политика, Топ новини

От Бургас: ДБГ предложи „Пътна карта“ за развитие на Реформаторския блок

0

“Движение България на гражданите” предлага на партньорите си в Реформаторския блок “пътна карта” за развитие и укрепване на блока.

Като част от нея е в най-скоро време да се възстанови работата на Изпълнителния съвет на РБ, така както е записано в учредителното споразумение. Държим на позитивен дневен ред на ДБГ, на РБ и на страната. Това заяви в Бургас вицепремиерът и лидер на Движение България на гражданите Меглена Кунева след кръглата маса “А сега накъде – реформи и реформатори”, която се проведе ден след Националния съвет на ДБГ.

Кунева каза, че трябва да се направи анализ дали учредителното споразумение отговаря на етапа, на който е блокът и да започне работа по него, като включително през промените се реши въпросът за т.нар. конгрес. Подписва се от лидерите на партиите и е необходимо наше и общо съгласие. Кунева посочи още, че трябва да се възстанови работата на Изпълнителния съвет, да се определят правила с каква честота се събира Председателският съвет. Ние сме твърди привърженици на правилата, защото само те са гаранция, че няма да има двойни стандарти, добави тя. На кръглата маса е бил обсъден въпросът и как продължава изграждането на Гражданските съвети навсякъде в страната – как и при какви правила.

За ДБГ това е нормален начин на работа и всяка позиция се взема по открити и ясно разписани правила. Пътната карта е важна и за местните избори, които предстоят, категорична беше Кунева. Според нея е възможно партньорите да се обединят около картата за развитие на блока до края на годината.

Зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски посочи, че в момента е прибързано да се отива на вариант единна партия. РБ има висока подкрепа, защото събира различни партии и сме единни в разнообразието си. Партията ще намали подкрепата до едно твърдо ядро и това ще намали подкрепата за нас, каза още той. По думите му не е добре да се повтори грешката с консолидацията на СДС отпреди години в единна партия, решение доказало се като не най-правилното в дългосрочен и стратегически аспект. Обществото се вълнува повече от реформите, а не от вътрешните механизми за структуриране на РБ. Подаваме ръка към колегите и искаме да започнем дебат за единна концепция за развитието на РБ.

Ние отговорихме на въпроса на кого и защо е нужен РБ с изборите. Въпросът сега е как да преодолеем недоверието, затова начертахме пътна карта за задържане на успеха и развитието на РБ като успешен и политически престижен проект, коментира Даниел Вълчев от ДБГ. По думите му по-добра комуникация и възстановяване на основните органи на РБ ще повишат доверието в блока и ще даде тласък към успешно бъдеще.

Той беше категоричен, че ДБГ не е против провеждането на съюзен конгрес, но по правила – да е ясно колко души, как ще се избират, какъв е дневният ред, в какъв срок се правят предложения и т.н. Вълчев припомни, че според сегашното споразумение конгресът трябва да избере състав на Гражданския съвет, но няма текст за председател. Ако искаме това, трябва да се подготвят промени в учредителното споразумение и всички да се съгласим с тях, каза още той.

Вълчев посочи още, че рано или късно ще има лидер на блока, но той трябва да отговаря на следните условия – да има предвидимо поведение и внимателно изградено чувство за баланс, както и меритократична нагласа – да се оценяват хората според заслугите и уменията, а не по линията на стари партийни другари.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега