Бургас, Политика, Топ новини

Дамите в Реформаторския блок се обединиха около превенцията на рака на гърдата

0

В първия ден на октомври  – Световният  месец за борба с рака на гърдата,  дамите от листата на Реформаторски блок – Бургас отправят послание към жените да не подценяват профилактичните изследвания.

Ракът на гърдата е  най-срещаното онкологични заболяване при жените. По данни на реформаторите в област Бургас през 2013 година са регистрирани 2463 заболели от карцином на млечната жлеза, а само от началото на 2014 година досега техният брой е 2257.

„Приемам инициативата лично. Преди самата аз да се разболея, мислех, че това е нелечимо заболяване, но за щастие се оказа, че съм грешала.  Споделям за болестта, защото минах през всички етапи – химиотерапия, операция и лъчетерапия и искам да вдъхна надежда на жените, че могат да победят рака и да продължат живота си нормално.  Разбира се  най-важни  в битката с коварната болест остават профилактичните прегледи”, сподели Бориска Стоева, която е една от най-лъчезарните дами в СДС.

От позицията на лекар д-р Татяна Михова  съветва дамите да ходят на прегледи при мамолог и гинеколог поне веднъж годишно, защото превенцията е важна за успешността на лечението.  Пациентът може да бъде напълно излекуван, ако заболяването се открие  в начален стадий.

Световният месец за борба с рака на гърдата се отбелязва от 1985 година. В началото целта на инициативата е  била да  популяризира мамографията,  като ефективно средство за ранно откриване и лечение на заболяването. Днес по цял свят се организират стотици кампании, които да насърчат профилактичните прегледи, но и да помогнат на жените, борещи се с коварната болест.

На снимката отляво-надясно: Светомира Димитрова, Бориска Стоева, д-р Татяна Михова, Камелия Борисова


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега