Бургас, Култура, Новини

Д-р Марин Бодаков: „Любен Петков е за бургаски регион, това което е Радичков за Северозапада“

0

С любимата странджанска песен на писателя Любен Петков – Калиманко Денко, в изпълнение на Янка Рупкина започна паметната вечер, посветена на обичания бургаски белетрист. “Пътешествието с Любен Петков” в Културния център събра на едно място, писатели, приятели и любимите му дъщери Дора и Цвета.

“С Любен ни свързва 27-годишно приятелство. Той бе първият писател, с който общувах отблизо и задълго. През всички тези години остана един и същ – верен на моралните си текстове. Той е за бургаски регион, това което е Радичков за Северозапада”. – каза литературният критик д-р Мартин Бодаков. В допълнение отбеляза, че събраното в последния му том “Истории за малки и пораснали деца” е учебник по родинознание.
Вечерта продължи с личните спомени на дъщерите на писателя – Дора и Цвета, които споделиха, че всички са отивали на море под командата “Банда бос, ляв крак”.
“Щастлива съм, че денят ми завърши по този начин. Към мен се отвориха незнайни врати на Странджа, това е страхотно вдъхновение” – каза в приветствието си към всички присъстващи Руска Бояджиева, зам.-кмет по Европейски политики в Община Бургас.Водещ на събитието бе журналистът и издател Румяна Емануилиду.
Книгата “Истории за малки и пораснали деца” събира творчеството на почетния гражданин на Бургас – писателят Любен Петков, което той остави като завещание в последните месеци и години на своя живот. Последният том излезе след неговата кончина.
Лични спомени за автора разказаха писателките Керана Ангилова, Милка Иванова, Роза Боянова и други.
Инициативата се реализира от издателска къща “Знаци” с подкрепата на Община Бургас.

Л ю б е н П е т к о в e български белетрист, автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Роден е на 3 юни 1939 г. в с. Крушевец, Бургаска област. Работил е като журналист, редактор и издател – сп. “Съвременник”, изд. “Български писател”, директор на издателство “Отечество”. Книгите му са превеждани на над 10 езика. Носител е на престижни литературни награди. През 2005 г. получава Голямата литературна награда на Бургас “Златен Пегас” за цялостно творчество. През 2009 г. Министерство на образованието и науката му присъжда наградата “П. Р. Славейков” за цялостен принос в развитието на литературата за деца и възрастни. Почетен гражданин е на Бургас.     


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега